Cu o floare nu se face carne-n parizer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vechile STAS-uri, revizuite?

Cu o floare nu se face carne-n parizer

Economie 26 Iulie 2017 / 17:22 619 accesări
Asociația de Standardizare vrea să revizuiască vechile STAS-uri ale produselor alimentare

Asociația de Standardizare vrea să revizuiască vechile STAS-uri ale produselor alimentare

Asociația de Standardizare (ASRO) intenționează să reia, în septembrie - octombrie, discuția despre standardele de calitate din domeniul agroalimentar, a declarat directorul general al instituției, Iuliana Chilea - „Ar trebui alocate resurse pentru revizuirea vechilor STAS-uri pe produse agroalimentare sau pentru elaborarea unor standarde noi. Ar fi nevoie de un proiect sectorial pentru revizuirea lor, dar și de presiune a asociațiilor din domeniul protecției consumatorilor asupra patronatelor din domeniu ca să înțeleagă că este necesar a avea standarde de calitate pentru produse“. Chilea spune că, în momentul de față, există 33.440 de standarde românești în vigoare. Dintre ele, 90% sunt standarde europene. Dintre vechile STAS-uri, în joc mai sunt doar 7 - 8%. „Se impune existența unor cerințe minime de calitate pentru produsele alimentare, aplicabile la nivel național, cel puțin pentru cele de bază. Standardul pentru parizer, de exemplu, presupune menționarea conținutului minim de carne și a celui maxim de slănină. Unele firme găsesc aceste criterii oneroase. Nu doresc să fie limitate la un procent anume. Mai adaugă un potențiator de aromă, mai pun un praf și fac produsul. Nivelul minim de calitate îi jenează, îi încurcă“, conchide șeful ASRO.



12