Cu ochii la Mubarak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cu ochii la Mubarak

Externe 11 Februarie 2011 / 00:00 359 accesări

În cursul zilei de ieri, autorităţile de la Cairo au anunţat că preşedintele Hosni Mubarak se va adresa naţiunii, seara, anunţ care a produs surescitare în rândul maselor de protestatari, mai ales că unele agenţii de presă speculau deja cu privire la un posibil anunţ de demisie. Discursul preşedintelui survine în contextul în care armata a anunţat că examinează ”măsurile necesare pentru a apăra naţiunea şi a susţine cererile legitime ale poporului”. Nu este clar încă dacă acest anunţ înseamnă sfârşitul conducerii Hosni Mubarak, aflat la putere din 1981. Premierul egiptean, Ahmed Shafiq, a declarat la televiziunea de stat că preşedintele Hosni Mubarak se află încă la putere şi nu au fost luate decizii care să schimbe această situaţie. Totodată, CIA a apreciat ieri că ”este foarte probabil ca preşedintele Hosni Mubarak să părăsească puterea după lăsarea întunericului iar funcţia sa să fie preluată de vicepreşedintele Suleiman”, după cum a afirmat directorul agenţiei americane, Leon Panetta, în timpul unei audieri în Congres.

Manifestanţii care reclamă plecarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak s-au aflat şi ieri, în a 17-a zi de protest, în număr mare, în piaţa Tahrir din centrul capitalei egiptene, în ciuda ameninţărilor puterii cu ”intervenţia armatei în caz de haos”. Noi corturi au fost instalate în această piaţă devenită simbol al revoltei declanşate la 25 ianuarie şi ocupată zi şi noapte, începând cu 28 ianuarie, de către manifestanţi. Tancuri ale armatei se află în continuare pe poziţie, în apropiere de Muzeul de Egiptologie, situat nu departe de piaţă. Sute de manifestanţi au încercuit, miercuri, Parlamentul şi sediul Guvernului din Cairo, situate faţă în faţă. Ei şi-au petrecut noaptea de ambele părţi ale străzii spre Parlament, în corturi de plastic. Ieri, ambele căi de acces spre sediul Legislativului egiptean erau blocate. Miercuri seara, înăsprind tonul la adresa manifestanţilor, ministrul egiptean de Externe, Ahmed Abul Gheit, a avertizat că ”armata ar putea interveni în caz de haos, pentru a lua situaţia în mâini”.

Protestatari ostili preşedintelui egiptean au devastat, ieri, sediul poliţiei din Port Said, după ce miercuri au atacat sediul guvernoratului. Aproximativ 3.000 de persoane venite din cartierul sărac Zizara au atacat clădirea şi au incendiat vehicule de poliţie şi maşini personale ale poliţiştilor. Manifestanţii, care locuiesc în cabane de lemn, solicitau de 15 ani locuinţe decente. După ce au atacat sediul poliţiei, protestatarii au mers din nou la sediul guvernoratului. Miercuri, ei incendiaseră maşina guvernatorului. Agenţii forţelor de ordine nu sunt prezenţi pe străzi, din cauza amplorii fără precedent a protestelor antiprezidenţiale. De la începerea protestelor pe 25 ianuarie, aproximativ 300 de persoane au fost ucise în confruntări cu forţele de ordine şi cu susţinători ai lui Mubarak.

Mii de lucrători egipteni au intrat în grevă, ieri, pentru a cere salarii mai mari, sporind astfel presiunile asupra Guvernului. Diverse agenţii au lansat greve în întreaga ţară, incluzând angajaţi din industria petrolieră, feroviară şi de telecomunicaţii. Aproximativ 2.000 de persoane au intrat în grevă în sectorul petrolier, solicitând creşterea remuneraţiei şi transparenţă în ceea ce priveşte salariile directorilor. Angajaţii din cadrul Consiliului Feroviar Naţional au solicitat încheierea de contracte de muncă pe termen mai lung, unii dintre ei neprezentându-se la lucru, ieri. Protestele au provocat temeri privind o posibilă închidere a Canalului Suez şi o creştere foarte mare a preţului petrolului, însă ministrul egiptean al Finanţelor a declarat că statul va face tot posibilul pentru a-l menţine deschis. În portul Alexandria, sute de angajaţi din serviciile de salubritate şi din domeniul administrativ au intrat în grevă din cauza îngheţării salariilor.

• Obama, avertizat de Arabia Saudită să nu îl umilească pe Mubarak • Arabia Saudită a ameninţat că îl va susţine pe preşedintele egiptean, dacă administraţia Obama încearcă să forţeze o schimbare rapidă de regim în această ţară, relatează ediţia de joi a ”The Times”. Într-o conversaţie telefonică la 29 ianuarie, regele Abdullah al Arabiei Saudite i-ar fi spus preşedintelui Barack Obama să nu îl umilească pe Hosni Mubarak şi ar fi avertizat că va susţine financiar Egiptul, dacă SUA îşi retrag programul de asistenţă, în valoare de 1,5 miliarde de dolari anual. Aliatul cel mai apropiat al SUA în Golf a subliniat că preşedintelui egiptean trebuie să îi fie permis să rămână la putere pentru a superviza tranziţia către democraţie şi apoi să demisioneze cu demnitate. ”Mubarak şi regele Abdullah nu sunt doar aliaţi, ei sunt prieteni apropiaţi, iar regele nu vrea să îşi vadă prietenul înlăturat şi umilit”, a declarat o sursă de rang înalt din capitala saudită. Două surse au confirmat detaliile conversaţiei telefonice dintre cei doi lideri, care a avut loc la patru zile după ce poporul egiptean a ieşit în stradă. Linia dură a Riyadului este determinată de preocuparea că guvernele occidentale au fost prea nerăbdătoare să îl îndepărteze pe Mubarak atunci când au izbucnit protestele, fără a reflecta prea mult la situaţia pe care acesta ar lăsa-o în urmă.

Mai mulţi membri ai Camerei Reprezentanţilor din SUA au criticat politica preşedintelui Obama faţă de evenimentele din Egipt şi situaţia politică din Liban. ”În Egipt şi Liban, nu am ştiut să profităm eficient de pe urma ajutorului american pentru promovarea forţelor democratice”, a declarat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, Ileana Ros-Lehtinen. ”În Egipt, administraţia nu a ştiut să se folosească de ocazia de a promova reforme”, a apreciat Ros-Lehtinen. ”În Liban, unde Hezbollah a provocat căderea Guvernului, la începutul lunii ianuarie, SUA nu au o strategie pe termen lung”, potrivit republicanei. Critici au fost exprimate şi din partea democraţilor. ”În Egipt, mi-e teamă că vom smulge eşecul din mâinile succesului”, a afirmat reprezentantul Gary Ackerman. ”Administraţia Obama pare în prezent să ezite între o susţinere adevărată a doleanţelor egiptenilor sau o întoarcere la stabilitate, cu o aparenţă de schimbare”, a declarat democratul.



12