Cu... preșul în autobuz, în miezul zilei. Nu-i o glumă, ci Artă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Artele au ieșit în stradă

Cu... preșul în autobuz, în miezul zilei. Nu-i o glumă, ci Artă!

Cultură 22 Aprilie 2016 / 18:00 2586 accesări

Preșul s-a... plimbat cu autobuzul sau mai degrabă a fost plimbat cu autobuzul, ziua în amiaza mare. S-a întâmplat vineri, la Constanța, într-un autobuz RATC care a circulat pe linia 5-40. Profitând de... „Primăvara Artelor”, studenții ovidieni au scos la aerisit „Preșul” lui Ion Băieșu și l-au prezentat călătorilor tomitani care au avut norocul ca în acel moment să folosească mijlocul de transport în comun. S-a râs cu lacrimi! În halate, pijamale, cu sau fără batic pe cap, cu costum și cravată sau, simplu, cu geacă de piele, cu sau fără... bâtă și pistol, actorii s-au confundat ușor cu călătorii.

Aflată pe sfârșite, „Primăvara artelor” nu va fi uitată ușor nici de studenții ovidieni de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”, nici de tomitani. Toți au fost protagoniști ai acestui festival studențesc, deoarece Artele au... coborât în stradă, s-au amestecat printre muritorii de rând și le-au dăruit clipe de frumusețe - dans, teatru și culoare - într-o împreună-lucrare. S-a întâmplat acest lucru și vineri la amiază, într-un cadru neconvențional: în... autobuz, pe linia 5-40, între stațiile Viile Noi și Pescărie, dus-întors. Studenții ovidieni de la Facultatea de Arte au scos la aerisit „Preșul” din lână al lui Ion Băieșu, spre marea încântare a călătorilor. Aceștia au fost la început contrariați de măturatul... agresiv al Filofteii, femeia de serviciu, și de ieșirile nervoase ale proprietarului preșului „personal, din lână pură”, pentru ca apoi să uite să mai coboare la destinație.

Călătorul, dacă vrea somn dulce și liniște, nu are decât să se mute în sânul naturii... Autobuzul de-aia e autobuz. Ca să trăiască omul în comun, trebuie să împartă cu vecinul și întreținerea, și zgomotul. Uite, dom'le! Nu poate Filofteia să-și presteze serviciul cu entuziasm și voie bună că se deranjează călătorul”, a perorat Filofteia (Diana Vieriu).

ÎN HALAT ȘI PIJAMALE...

Studenții au fost în formă maximă și au convins că teatrul se poate face oriunde, și pe o scenă profesionistă, și pe stradă, și în autobuz. Talent și dăruire să fie! Și au demonstrat că au din plin de toate, inclusiv susținerea profesorilor care i-au pregătit și care s-au amestecat printre călători și care, la fel ca și cei dintâi, s-au amuzat copios. Nici că se putea altfel, deoarece textul lui Băieșu este savuros, iar viitorii actori, coordonați de decanul Facultății de Arte a Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Daniela Hanțiu, și de asist. univ. drd. Mirabela Moroșanu, au știut să-l pună în valoare. Edi Vacariu, Diana Vieriu, Vlad Fiu, Mircea Rotaru, Loredana Adăscăliței, Iulian Marinescu, studenți în anul al II-lea, și Dana Cojan, absolventă a Facultății de Arte, în prezent cadru didactic asociat la aceeași instituție, au făcut spectacol în autobuz. În halate, pijamale, cu sau fără batic pe cap, cu costum și cravată sau, simplu, cu geacă de piele, cu sau fără ochelari de soare, bâtă și... pistol, studenții s-au amestecat printre călători și chiar s-au confundat cu ei la un moment dat. „Prima dată am crezut că e o... mahala. Dar acum, că am văzut ce e, îmi place. E relaxant să privești”, a spus o călătoare.

Spectacolul de vineri a fost, conform organizatorilor, „un experiment social, de interacţiune a actului artistic cu pasagerii unui autobuz oarecare, aflaţi în situaţii de viaţă obişnuite”.

Pe această cale, organizatorii vor să mulțumească directorului RATC, Ovidiu Tănase, precum și celorlalți angajați angrenați în desfășurarea acestui experiment.

Sâmbătă, de la 19.00, „Primăvara Artelor” se încheie cu spectacolul „Hades şi Persefona, o legendă despre tenebre şi lumină”, care va avea loc în Aula Magna a Universităţii „Ovidius” (bd. Mamaia nr. 124), intrarea fiind liberă.

Așadar, faceți-vă timp și veniți să celebrați, alături de studenții ovidieni, frumoasa și de neuitat „Primăvară a Artelor”, care se va încheia, așa cum a început, pe 31 martie, cu o legendă despre tenebre și lumină.

Citește și:

„Primăvara Artelor“ se apropie de final. Ce evenimente mai puteţi urmări?

Aură de... „Lumină“ și culoare la Universitatea „Ovidius“

Au trăit „Dragoste la prima vedere” în autobuz

Tomitanii sărbătoresc „Primăvara Artelor” cu legende olimpiene



12