Cu sau fără card, Spitalul Județean nu refuză pacienții!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Conducerea garantează

Cu sau fără card, Spitalul Județean nu refuză pacienții!

Eveniment 13 Mai 2015 / 00:00 1453 accesări

Introducerea sistemului informatic ce presupune utilizarea cardului național de sănătate, pentru validarea tuturor serviciilor medicale prestate în unități sanitare ce au contract cu casele de asigurări de sănătate, a creat mari probleme. Disfuncționalitățile au fost cu duiumul, dar până la urmă, pacienții au primit îngrijirile medicale de care au avut nevoie, cel puțin așa asigură unii șefi de unități. Probleme au existat și la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța. Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă, este unul dintre promotorii și susținătorii introducerii cardului de sănătate, fiind convins că astfel sistemul nu va mai fi fraudat. ”Nu suntem un caz singular în lume, peste tot folosesc cardul sau o combinație între cartea de identitate, permisul de conducere și cardul de asigurat. Din punctul meu de vedere, ca furnizor de servicii, cred că este un lucru bun, pentru că, în momentul în care vom deconta serviciile, vom fi siguri că vom primi banii, pentru că și Casa (Casa Națională de Asigurări de Sănătate - CNAS - n.r.) va fi sigură. Ca orice sistem nou, evident că apar și deficiențe. Poate că este o lecție ca pe viitor, la alte programe de o asemenea anvergură, să fim invitați și noi, managerii de spitale, private sau publice, sau alți furnizori de servicii medicale”, a declarat, ieri, managerul SCJU. El crede că, dacă ar fi avut loc o astfel de discuție, poate că s-ar fi anticipat unele probleme apărute în sistem.

MICI PROBLEME ”Disfuncțiile s-au redus în momentul de față, sunt momente în care sistemul răspunde mai greu, dar sunt din ce în ce mai rare și ne putem folosi de card. Vreau să-i asigur pe toți cetățenii că își vor primi serviciile medicale indiferent că au sau nu cardul, conform legii. Nu va exista niciun caz care să fie refuzat de către SCJU”, garantează dr. Dănuț Căpățînă. El a adăugat că există o perioadă de grație de trei luni, după care nu se știe ce se va întâmpla. Printre problemele apărute la SCJU menționăm: disfuncționalități legate de pacienții Casei OPSNAJ (Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești - n.r.), ale cărei baze de date au fost mult timp invizibile în sistemul general (CNAS), acolo fiind judecători, angajați SRI, SIE; negăsirea în baza de date a studenților cu domicilii în alte localități; dar și probleme legate de gravidele care nu au card și nici nu sunt în sistemul informatic unic integrat. ”Am pus pe hârtie toate aceste probleme și le-am trimis către CNAS și Ministerul Sănătății”, potrivit managerului. SCJU Constanța va achiziționa, în perioada următoare, încă 100 de cititoare de card, pe lângă cele 100 existente, tocmai pentru ca validările să se desfășoare mai rapid.

Când prezinți cardul la SCJU?

Managerul SCJU a explicat că un pacient ajuns la spital pentru diferite consultații medicale nu trebuie să prezinte cardul de sănătate și la internare, și la externare. ”În afară de prezentarea în Ambulatoriu (Policlinică), unde este prezentat (cardul - n.r.) la recepție, după care la medic, în cabinet, pentru validarea serviciului, în spital, la Urgență, la internările obișnuite, nouă nu ne trebuie cardul, pentru că validarea serviciilor se face la externare. Nouă, ca spital, cardul ne este necesar la externare pentru a putea să validăm serviciile, să acordăm concediu medical, rețete, dacă este cazul. Nu o să-i punem pe oameni să scoată cardul de mai multe ori. Asta am decis noi, la SCJU”, a explicat managerul. Rămâne totuși întrebarea: dacă pacientul nu este în SIUI (sistemul informatic unic integrat), cum procedează prestatorii de servicii medicale?

Taguri articol


12