Cu sau fără Mișu, polița RCA se scumpește

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După 18 mai, semi-potopul?

Cu sau fără Mișu, polița RCA se scumpește

Economie 10 Mai 2017 / 16:47 897 accesări

Șeful ASF, Mișu Negrițoiu: „Prefer să fiu scos din ASF de politicieni, decât să fiu scos de DNA“

Șeful ASF, Mișu Negrițoiu: „Prefer să fiu scos din ASF de politicieni, decât să fiu scos de DNA“

După 18 mai, când expiră înghețul tarifelor RCA, ne putem aștepta la o scumpire ușoară, graduală și diferențiată a asigurării auto obligatorii. Vizați sunt clienții riscanți, adică tinerii, proprietarii de mașini puternice și transportatorii, a declarat miercuri șeful ASF, Mișu Negrițoiu, cel greu de dat afară. Fapt divers - cu o zi în urmă, premierul Sorin Grindeanu dăduse asigurări că tarifele RCA nu vor crește deloc. ASF a anunțat și o serie de măsuri de menținere a stabilității în piața RCA, cea mai importantă fiind publicarea (săptămâna viitoare - n.r.) a unor tarife de referință. Totodată, vor fi (re)-reglementate categoriile de risc. Referitor la plecarea sa, Negrițoiu a spus că-și așteaptă demiterea, preferând să fie eliminat din joc de politicieni, în loc să fie scos de DNA. De bunăvoie nu va pleca, ba chiar va contesta orice decizie care ajunge pe biroul său via Parlament.

CE URMEAZĂ Șeful ASF, Mișu Negrițoiu, cel greu de demis, a declarat miercuri, întru liniștirea celor șase milioane de asigurați români, că tarifele polițelor RCA n-ar trebui să crească după 18 mai, când se încheie perioada de plafonare, impusă prin OUG acum șase luni. Dar, și nu e un „dar“ mic, Negrițoiu nu exclude o creștere graduală și diferențiată a prețurilor - „Nu va fi ceva exploziv, de genul +20%. Cred că media tarifelor RCA va rămâne acolo unde se află acum, cu o ușoară creștere în cazul clienților cu risc ridicat, precum proprietarii de mașini puternice și transportatorii de persoane“. În prezent, media generală a tarifelor RCA este de 727 lei, în scădere cu 3% față de intervalul similar din 2016. La persoane fizice, prețul mediu e de 533 lei, iar la firme - 1.340 lei. Potrivit celor mai recente date ale ASF, piaţa poliţelor auto obligatorii a atins, la sfârşitul primului trimestru, 1,06 miliarde lei - „Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale a crescut cu 48%, în timp ce pentru pagube materiale a scăzut cu 3%. De asemenea, rata combinată a scăzut pentru prima dată sub pragul de 100%, ajungând la 97%, în scădere de la 106% în 2016“. Totuși, se observă o concentrare semnificativă a cotei de piaţă a asigurătorilor din top; mai exact, primele două societăţi de profil au acaparat circa 60% din portofoliul RCA autohton. ASF a pregătit și câteva măsuri pentru menținerea stabilității în segmentul RCA - „Au fost luate în discuție reglementarea categoriilor de riscuri ridicate, norma privind metodologia calculării tarifelor de referinţă, tarifele de referinţă (pe care ASF le va publica săptămâna viitoare - n.r.) și amendamente la norma RCA (nr. 39/2016)“. Se mai au în vedere şi alte propuneri, precum revizuirea sistemului bonus-malus, constituirea de asociaţii/societăţi de asigurare mutuale și realizarea unui ghid de protecţie a consumatorului.

TARE PE POZIȚII De notat că declarațiile lui Negrițoiu n-au reușit să impresioneze prea tare. Referitor la creșterea graduală și diferențiată a tarifelor RCA, președintele Asociației Service-urilor (ASSAI), Cristian Muntean, a notat că, în limbaj politico-economic, ne pregătim pentru o nouă escaladare în trepte a prețurilor - „Și asta mai înseamnă ceva foarte grav, semnalat de noi în repetate rânduri: ASF este o instituție cu rol pur decorativ, care nu a luat nicio măsură să împiedice asta. Și nu, scumpirea RCA nu e un fenomen natural, imposibil de contracarat, ci unul economic, pentru care existau soluții. Ce să mai vorbim despre contradicția dintre declarația sa și cea a premierului Sorin Grindeanu, care, în urmă cu o zi, dădea asigurări că prețul poliței auto obligatorii NU ca crește“. De cealaltă parte, Mișu Negrițoiu a spus că nu este îngrijorat de posibila revocare din funcție, preferând să fie demis de politicieni, în loc să fie scos de DNA - „Nu voi pleca din funcție din proprie inițiativă, ci voi aștepta o decizie politică pe care, însă, o voi contesta. Orice hotărâre care se va lua este ilegală și contestabilă la Curtea Constituțională. De altfel, toate deciziile luate de comisiile parlamentare în legătură cu activitatea Consiliului ASF au fost infirmate - nu m-aș mira ca și în cazul meu să se întâmple același lucru“.

Taguri articol


12