Cântând la diferite instrumente şi bătăi în tobe, aşa au serbat, ieri, de Ziua Mondială a Astmului, cadrele medicale, dar şi pacienţii Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”. “Stările emoţionale pozitive joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii peste tot în lume. Asta vrem să le oferim pacienţilor noştri, câteva momente de zâmbet şi mişcare şi, astfel, să transmitem un mesaj tuturor pacienţilor de astm din România”, a spus directorul medical al Institutului de Pneumoftiziologie, dr. Emilia Crişan. Medicii susţin că astmul poate fi controlat fără probleme, aşa că bolnavii nu trebuie să-şi facă griji, totul este să respecte cu stricteţe tot ceea ce spun specialiştii. “Controlul astmului este o necesitate şi ghidurile terapeutice pun accent pe acest lucru la fiecare actualizare. Mai mult decât atât, controlul bolii este uşor de atins. Obiectivul Societăţii Române de Pneumologie este că, împreună cu ceilalţi factori de decizie din Sănătate, să contribuim în mod activ la îmbunătăţirea controlului astmului”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan.
CONTROLUL BOLII. Pentru pacienţii cu astm, controlul bolii este echivalent cu lipsa simptomelor de astm, fie chiar şi a simptomatologiei minime. Astmaticii care îşi controlează boala nu se trezesc în timpul nopţii, nu au nevoie să utilizeze medicaţia de criză, au o funcţie pulmonară normală şi nu mai sunt nevoiţi să treacă prin calvarul crizelor de astm. Prin continuarea acestei teme şi în 2011, specialiştii din întreaga lume îşi doresc să reducă numărul spitalizărilor cauzate de această afecţiune cu 50% până în 2015, ceea ce duce la scăderea costurilor în sistemul de sănătate. La Constanţa, toate persoanele care doresc să se testeze pot apela la următoarele cabinete: cabinet medical individual dr. Georgeta Dinca Anghel, situat pe str. Ştefan Cel Mare, nr. 23, dar şi la cabinetele dr. Mihaela Damian, dr. Livia Floca, dr. Georgeta Popescu, dr. Laura Rădulescu, dr. Alina Steluţa Ştefan, dr. Gheorghiţa Voicu – toţi doctorii putând fi găsiţi la Dispensarul TBC Constanţa, situat pe strada Ştefan Cel Mare, nr. 23.
STATISTICI. Conform datelor Societăţii Române de Pneumologie, în România sunt în jur de un milion de persoane care suferă de astm şi doar 10% din cazuri sunt identificate şi tratate. Prevalenţa simptomelor de astm la adulţi se ridică la 10% din populaţie. De asemenea, în ultimii ani s-a observat o incidenţă din ce în ce mai ridicată la copiii care trăiesc în zonele urbane, atingând un procent de la 6,4%, pentru intervalul de vârstă 13-14 ani. La nivel global, în jur de 300 milioane de persoane sunt afectate anual de astm, echivalentul a 1% din totalul bolilor. Se observă un procent mai crescut în ţările dezvoltate industrial (ex.: 7% în Franţa, 8% în Statele Unite, 15-18% în UK).