Primele șase luni din 2016 au fost extrem de pline pentru ofițerii structurilor de combatere a criminalității organizate din întreaga țară. O demonstrează cele 373 de percheziții efectuate de aceștia pentru anihilarea a 24 de rețele specializate în traficul de persoane. Oamenii legii cercetează în dosarele penale instrumentate 438 de persoane, dintre care 183 au fost reținute, 155 au ajuns în spatele gratiilor, cu mandate de arestare preventivă, iar 93 au fost plasate sub control judiciar. Anchetatorii au solicitat autorităților străine 43 de comisii rogatorii. "Poliția Română, prin intermediul structurilor de combatere a traficului de persoane, a efectuat, în primul semestru al anului, 373 de percheziții domiciliare, pentru destructurarea a 24 de grupări infracționale specializate în trafic de persoane. "Cuib de viespi", "SIDA" și "Jihad" sunt cele mai cunoscute operațiuni de amploare desfășurate", se arată în comunicatul Poliției Române.
OPERAȚIUNEA "CUIB DE VIESPI"
În cadrul acțiunii "Cuib de viespi", în luna martie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad au efectuat 20 de percheziții domiciliare în județele Constanța, Botoșani, Vrancea, Mureș și în București. Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2012, membrii grupării ar fi recrutat peste 100 de persoane, cu o situație materială precară, cărora le-ar fi promis locuri de muncă bine plătite în Danemarca. În realitate, spun oamenii legii, indivizii au urmărit ca victimele duse în Danemarca să ajungă să depindă de ei, astfel încât, lipsite de orice mijloace financiare, necunoscând limba pentru a se putea angaja, neavând documente pentru a se întoarce acasă, să fie nevoite să locuiască în spațiile în care au fost cazate și să execute ordinele primite. "În acest sens, suspecții au însoțit și asistat persoanele vătămate în fața autorităților, pentru ca acestea să obțină codul numeric personal danez. Ulterior, sub pretextul îndeplinirii formalităţilor de angajare impuse de lege şi fără ca victimele să fie în cunoştinţă de cauză, au constituit firme-fantomă în numele acestora, au deschis conturi bancare şi au obţinut cărţi de credit pe care le-au utilizat în vederea comiterii de fraude, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 7.000.000 de euro", mai spun procurorii DIICOT.
OPERAȚIUNEA "SIDA"
În cadrul operațiunii "SIDA", polițiștii au identificat o grupare din București, care folosea tinerele provenite din familii dezorganizate, cu situație materială precară sau dependente de droguri, care erau obligate să se prostitueze. "Pe fondul consumului de droguri de mare risc, prin injectare intravenoasă a acestora, precum şi ca urmare a întreţinerii repetate de relaţii sexuale, o parte dintre tinerele identificate ca fiind exploatate de gruparea infracţională ar fi dobândit virusul HIV, precum şi diferite forme de hepatită. În ciuda faptului că membrii grupării infracţionale ar fi avut cunoştinţă că tinerele aveau probleme grave de sănătate, aceștia ar fi continuat exploatarea sexuală a victimelor, atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul Marii Britanii, în oraşul Londra", se precizează în comunicatul Poliției.
OPERAȚIUNEA "JIHAD"
Operațiunea "Jihad” a dus la identificarea unei rețele care se ocupa cu transportul de imigranți. "Cei în cauză au transportat migranții cu două autoturisme, pe ruta București - Sibiu - Deva - județul Arad. Grupul infracțional organizat era format din cetățeni români, precum și din cetățeni străini, ce acționau pe diferite paliere, respectiv recrutare, găzduire, îndrumare, apoi transport spre granița de vest a României". Membrii grupării ar fi racolat și transportat migranți, cetățeni sirieni și irakieni, ce doreau să tranziteze granițele mai multor state, cu intenția de a ajunge în spațiul Schengen.