Culisele CEC, păzite bine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Audieri sub umbra secretului bancar

Culisele CEC, păzite bine

Eveniment 11 Decembrie 2013 / 00:00 731 accesări

A DOUA ZI Audierile au continuat, ieri, la Comisia senatorială de buget-finanţe. După situaţia tensionată de luni, când şeful CEC nu a răspuns tuturor întrebărilor senatorilor, invocând secretul bancar, ieri a fost rândul membrilor Comitetului de direcţie al CEC să dea explicaţii. Primul care s-a văzut nevoit să răspundă la întrebări a fost prim-vicepreşedintele CEC, Andrei Stamatian, după care au urmat membrii Comitetului de Direcţie, Mihaela Lucica Popa, Gheorghe Carabasan şi Mirela Iovu. Aceasta a fost cea de-a doua zi de audieri, după ce în prima zi au fost audiaţi preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu. Comisia are ca termen-limită de elaborare a raportului privind ancheta parlamentară data de 18 decembrie. Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, va veni şi astăzi la comisie, pentru a răspunde unor întrebări ale senatorilor, tot atunci urmând a se prezenta la discuţii şi ministrul Daniel Chiţoiu.

AUDIERI… PRODUCTIVE Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula, a anunţat, după audierea board-ului CEC, că a solicitat băncii lista tuturor creditelor agricole acordate persoanelor fizice şi juridice. Nicula a spus că reprezentanţii Comitetului de Direcţie au invocat, în cadrul discuţiilor, prevederile art. 111 din OUG 99/2006, care statuează caracterul secret şi confidenţial al documentelor pe care comisia le-a solicitat. Cosmin Nicula a precizat că s-a rezolvat şi problema secretului bancar invocat de conducerea CEC: „Sunt unii colegi care au certificat ORNISS, iar miercuri (astăzi - n.r), ceilalţi colegi care nu au acest certificat vor semna un certificat de confidenţialitate, astfel încât să avem acces la aceste date“. El a adăugat că este nevoie de o clarificare a lucrurilor, în condiţiile în care „au fost multe solicitări din partea colegilor cu privire la participarea la creditare a unor autorităţi publice locale de către CEC, care, în opinia acestora, au lăsat multe semne de întrebare“. Nicula a precizat că întrebarea la care membrii board-ului CEC nu au putut răspunde a fost cea privitoare la creditele acordate persoanelor juridice, dar s-a putut discuta despre profitabilitatea băncii şi despre creditare. El a ţinut să mai arate că în cadrul audierilor nu s-au pomenit numele Ioanei Băsescu şi nici creditul acordat de CEC fiicei preşedintelui.

COMISIA „CĂLĂRAŞI“ Andrei Stamatian a apreciat drept foarte productivă discuţia din comisie şi a susţinut că, deşi banca nu are rezultatele pe care şi le-a propus board-ul, există o creştere a profitului. De cealaltă parte, Parlamentul a votat, ieri, constituirea Comisiei “Călăraşi”, din care fac parte 13 deputaţi şi senatori PSD, PNL, PC, PP-DD şi UDMR, în timp ce PDL a anunţat că nu va participa la această comisie. Proiectul de hotărâre privind constituirea comisiei a avut 241 de voturi „pentru“ şi 10 voturi „împotrivă“.



12