Culisele unei mega-afaceri ilegale cu terenuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Retrocedare cu cântec, girată de conducerea din 2006 a Prefecturii Constanța

Culisele unei mega-afaceri ilegale cu terenuri

Eveniment 08 Ianuarie 2015 / 00:00 7371 accesări

Afacerile cu terenuri sunt cele mai profitabile în România, iar cea mai eficace metodă de împroprietărire a fost retrocedarea terenurilor confiscate de regimul comunist. În unele cazuri, mulți dintre cei care au intrat în posesia pământurilor nu au putut face dovada că sunt îndreptățiți să primească acele terenuri. O afacere cu terenuri cu iz penal a fost scoasă la lumină de Direcția Națională Anticorupție (DNA), în care sunt implicate nume importante din Constanța: fostul prefect al județului Dănuț Culețu, în prezent deputat în Parlamentul României, și primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, care au fost trimiși în judecată de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanța pentru abuz în serviciu. Alături de aceștia, au mai fost trimiși în judecată, în același dosar, alte trei persoane - Gabriel Ghețu, care a deținut funcția de șef al Biroului Județean de Rentă Viageră Agricolă la Administrația Domeniilor Statului - Reprezentanța Teritorială Constanța, Stere Sponte, fost director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța, respectiv Titus Găgeatu, fost consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu - Direcția Verificarea Legalității, a Aplicării Actelor Normative și Contencios Administrativ, din cadrul Instituției Prefectului.

ISTORIA AFACERII Dănuţ Culeţu şi Florin Mitroi sunt acuzați că au contribuit la restituirea ilegală a peste 650 de hectare de teren care aparţineau Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) din Valu lui Traian. Prejudiciul estimat de procurori în acest caz se ridică la peste un milion de lei, pentru care s-a instituit sechestru pe averile inculpaţilor. Afacerea care s-a aflat în vizorul anchetatorilor a început în anul 2006, când cei din Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra pământului (Comisia de fond funciar) au adoptat mai multe hotârâri care au dus la împroprietărirea ilegală a aproximativ 500 de persoane care au primit terenuri agricole aflate pe teritoriul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, deși nu au făcut dovada că au dreptul să primească acele terenuri. În primă fază, în iunie 2006, hotărârile au fost aprobate în baza Anexei 49 din Legea 247 din 2005, care prevedea că pot primi teren cei care l-au pierdut odată cu înfiinţarea fostelor CAP-uri. Pentru acest lucru era nevoie doar de un act de la Registrul Agricol. Numai că pentru a primi o suprafaţă într-un anume loc, probabil interesant pentru investitori, restituirile erau făcute pe o altă anexă, 29, care prevedea că cei cărora li se restituie terenul trebuie să dovedească faptul că familiile lor au avut cândva acte de proprietate pentru acele sprafeţe. În şedinţa Comisiei de fond funciar din 27 septembrie 2006, însă, toţi cei care ceruseră pământ pe Anexa 49 au fost mutaţi brusc pe Anexa 29. Dar fără a atașa documentele justificative.

PRESIUNI Constatând că în procesul de revendicare nu sunt întrunite condiţiile legale pentru retrocedarea terenurilor din fostele staţiuni de cercetare, şefii Prefecturii au apelat pur şi simplu la o şmecherie. În documentul emis în 27 septembrie 2006, s-au schimbat pur şi simplu, printr-o trăsătură de condei, condiţiile impuse de lege pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenului: „În hotărârile comisiei judeţene nr. 269/07.06.2006, 274/07.06.2006 şi 447/01.09.2006 se va înscrie, în loc de Anexa 49, Anexa 29.” Unul dintre membrii Comisiei, Cristinel Dragomir, actual vicepreședinte al Consiliului Județean Constanţa, a reclamat la vremea respectivă că această modificare de anexă este ilegală, pentru că persoanele care au primit acele terenuri la SCDA nu au putut face dovada că sunt deținătorii de drept ai acelor terenuri. În plus, comisiile de fond funciar pot solicita teren de la stațiunile și institutele de cercetare doar dacă nu mai există teren disponibil administrat de alte instituții și autorități publice. La acea vreme, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, reclamase inclusiv la cancelariile preşedintelui şi premierului ilegalităţile comise de comisia de fond funciar. Şi mai ciudat este că prefectul Culeţu, deşi prezent la şedinţa din 27 septembrie 2006, nu a semnat Hotărârea 574/27.09.2006, ci a lăsat-o, discret, să fie semnată de subprefectul Adrian Nicolaescu și fostul subprefect Claudiu Palaz, actual apropiat al Elenei Udrea și coleg de partid cu aceasta, care ocupa atunci funcția de secretar al Comisiei. Problema modificării anexelor a fost sesizată și de unul din consilierii Prefecturii de la acea vreme, Dorina Petrescu, care nota într-un referat: ”Am fost contactată telefonic de la ADS București și mi s-a comunicat ca pentru toate terenurile care pleacă de la stațiuni să se întocmească Anexa 29”. Mai mult, procurorii spun că unul dintre beneficiarii tranzacțiilor cu terenurile din acest dosar a fost chiar firma administrată de fosta soție a lui Florin Mitroi, SC Andra Internațional SRL, care a cumpărat cu 15.000 de lei un teren de șase hectare pe care l-a vândut ulterior către o altă societate din Constanța, încasând 1.200.000 de dolari. În concluzie, dacă în acest mega-dosar au fost semnate acte, prin care a fost modificată ilegal trecerea de la o anexă la o anexă la alta, și de alte persoane decât fostul prefect Dănuț Culețu, de ce nu sunt trase la răspundere acele persoane? Ne întrebăm: cine ar trebui să se sesizeze în acest caz?



12