„Culorile avangardei”, primită cu entuziasm la Galeria Naţională din Praga

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Culorile avangardei”, primită cu entuziasm la Galeria Naţională din Praga

Cultură 07 Iulie 2009 / 00:00 437 accesări

Expoziţia de pictură „Culorile avangardei. Arta în România 1910-1950“, organizată de Institutul Cultural Român (ICR) şi Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), în parteneriat cu nouă muzee din ţară, este deschisă, în această perioadă, la Galeria Naţională de Artă din Praga. La vernisajul care a avut loc săptămîna trecută, pe 2 iulie, a participat, alături de ambasadorul României în Republica Cehia, Daniela Gîtman şi coordonatorul expoziţiei, Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă din Constanţa, criticul de artă Doina Păuleanu. Expoziţia este găzduită în opt săli ale galeriei de artă, situate la etajul I, acolo unde se vernisează marile expoziţii temporare. „Ecourile au fost extrem de favorabile. Oamenii au fost foarte interesaţi de această expoziţie, mai ales pentru că aveau foarte bine reprezentate avangarda cehă şi elementele de avangardă central-europeană“, a specificat criticul de artă Doina Păuleanu. Potrivit directorului Muzeului de Artă Constanţa, Marcel Iancu este artistul care are cea mai înaltă cotă internaţională la Praga.

Muzeul de Artă din Constanţa participă la expoziţia „Culorile avangardei“ cu nouă tablouri. Patru dintre acestea sînt creaţiile lui Theodor Pallady, iar cîte o lucrare poartă semnătura lui Ion Theodorescu-Sion, Ion Ţuculescu, Corneliu Michăilescu şi Marcel Iancu. Celelalte opt instituţii muzeale care participă cu lucrări la expoziţia „Culorile avangardei“ sînt: Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul „Ţării Crişurilor” Oradea, Muzeul „Porţilor de Fier” Drobeta Turnu-Severin, Muzeul de Artă Baia-Mare şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.

Cele 65 de lucrări care alcătuiesc „Culorile avangardei“ - selectate din cele 106 care au fost prezentate în cadrul evenimentului artistic cu acelaşi nume, iniţiat de ICR, în anul 2007, ca participare la programul cultural Sibiu – Capitală Culturală Europeană - constituie o investigare a condiţiilor politice, culturale şi estetice ale emergenţei avangardei şi tradiţionalismului local şi evoluţia lor pînă la sfîrşitul celei de-a doua jumătăţi a secolului XX. Expoziţia va fi deschisă la Galeria de Artă din Praga pînă pe 20 septembrie. Iniţial, creaţiile cuprinse în expoziţia „Culorile avangardei“ au fost prezentate la Lisabona.



12