„Culorile avangardei” revin în această toamnă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Culorile avangardei” revin în această toamnă

Cultură 09 Septembrie 2009 / 00:00 395 accesări

Expoziţia de pictură „Culorile avangardei. Arta în România 1910-1950“, organizată de Institutul Cultural Român (ICR) şi Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), în parteneriat cu nouă muzee din ţară, printre care şi Muzeul de Artă din Constanţa, va mai fi deschisă la Galeria Naţională de Artă din Praga pînă pe 20 septembrie. Periplul european al expoziţiei care pune în valoare, la nivel internaţional, pictura avangardistă naţională, se va termina aici, lucrările urmînd să ajungă în ţară după 20 septembrie. Deschisă în capitala Portugaliei, la Lisabona şi itinerată apoi la Praga, în Cehia, expoziţia constituie un punct de maxim interes pentru iubitorii de artă, dar şi pentru specialişti. La realizarea acestei ample expoziţii, reprezentativă pentru arta românească din perioada 1910-1950, şi-au adus contribuţia: Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul „Ţării Crişurilor” Oradea, Muzeul „Porţilor de Fier” Drobeta Turnu-Severin, Muzeul de Artă Baia-Mare şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.

Instituţia de cultură constănţeană participă la această manifestare plastică cu nouă tablouri, semnate de Theodor Pallady, Ion Theodorescu-Sion, Ion Ţuculescu, Corneliu Michăilescu şi Marcel Iancu. Cu prilejul itinerării expoziţiei internaţionale a fost editat şi un album care conţine texte critice semnate de curatorul expoziţiei, criticul de artă Erwin Kessler şi de specialişti în domeniu. Catalogul face referire la condiţiile politice, culturale şi estetice ale emergenţei avangardei şi tradiţionalismului local şi evoluţia lor pînă la sfîrşitul celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea. Cele 65 de lucrări care constituie „Culorile avangardei“ au fost selectate din cele 106 care au fost prezentate în cadrul evenimentului plastic - cu acelaşi nume - iniţiat de ICR, în urmă cu doi ani, în cadrul programului cultural Sibiu - Capitală Culturală Europeană. Expoziţia a fost vernisată la Lisabona, în perioada 21 martie - 21 iunie, pentru ca din iulie să fie deschisă iubitorilor de artă din Praga. Potrivit curatorului expoziţiei, criticul de artă Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanţa, expoziţia a avut un ecou deosebit la Lisabona şi a fost deosebit de bine primită la Galeria de Artă din Praga, un amplu spaţiu expoziţional care pune în valoare cele 65 de lucrări de artă, incluse în categoria Tezaur a patrimoniului cultural naţional.

„Culorile avangardei” este una dintre cele mai importante expoziţii itinerate de România în domeniul artelor vizuale, prezentîndu-se la înălţimea exigenţelor internaţionale.



12