„Culorile avangardei”, aşa cum se regăsesc ele pe simezele unor importante muzee de artă din ţară, printre care se află şi cel din Constanţa, se pregătesc să-şi reia periplul european, bifând pe harta culturală internaţională un loc special: Complexul Muzeal Vittoriano din capitala Italiei, Roma. Expoziţia va fi vernisată pe 2 septembrie şi va putea fi vizitată de turiştii străini, dar şi de iubitorii de artă italieni, până pe 15 octombrie.
La realizarea expoziţiei „Culorile avangardei. Arta în România 1910-1950“, Muzeul de Artă din Constanţa participă cu 11 lucrări de pictură reprezentative pentru ilustrarea modernismului românesc în artă, semnate de nume mari ale plasticii naţionale: Theodor Pallady, Ion Theodorescu-Sion, Ion Ţuculescu, Marcel Iancu, Marius Bunescu şi Corneliu Michăilescu. Expoziţia, organizată de Institutul Cultural Român (ICR) şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu nouă muzee din ţară, şi-a început periplul cultural în anul 2009, fiind itinerată în Portugalia, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană - Muzeul Chiado din Lisabona şi în Cehia, la Galeria Naţională de Artă din Praga.
„Culorile avangardei” constituie o investigare a condiţiilor politice, culturale şi estetice ale emergenţei avangardei şi tradiţionalismului local şi evoluţia lor până la sfârşitul celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea. Coordonatorul manifestării „Culorile avangardei“ este reputatul istoric şi critic de artă Erwin Kessler şi directorul Muzeului de Artă din Constanţa, dr. Doina Păuleanu. Nucleul acestui eveniment plastic îl constituie expoziţia cu acelaşi titlu, organizată de ICR, în anul 2007, în cadrul programului cultural Sibiu - Capitală Culturală Europeană.
„Culorile avangardei”, una dintre cele mai importante expoziţii itinerate de România în domeniul artelor vizuale, se prezintă la înălţimea exigenţelor internaţionale, fiind foarte bine primită de iubitorii de artă cehi şi portughezi.
Cele nouă instituţii muzeale care participă cu opere de artă la expoziţia „Culorile avangardei“ sunt: Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul „Ţării Crişurilor” Oradea, Muzeul „Porţilor de Fier” Drobeta-Turnu Severin, Muzeul de Artă Baia-Mare şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.