Cultură în... nocturnă, un real succes

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Noaptea muzeelor”. . Număr record de vizitatori la muzeele constănţene

Cultură în... nocturnă, un real succes

Cultură 16 Mai 2011 / 00:00 667 accesări

Cu mic şi mare, constănţenii au profitat de vremea frumoasă şi au ieşit, sâmbătă seară, din case, cu promisiunea de a nu rata (nici) anul acesta, „Noaptea muzeelor”, o invitaţie incitantă de a se perinda printre colecţii impresionante şi documente de artă, de la lăsatul serii şi până în zori, cum s-a întâmplat cu cei care au ales Planetariul ca punct final al incursiunii lor nocturne. Directorii şi muzeografii s-au bucurat că, anul acesta, mai mult ca niciodată, vizitatorii le-au călcat pragul în număr extrem de mare. La Muzeul Marinei Române, vizitatorii veneau în flux continuu, la fel şi la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi la Planetariu, unde s-au format adevărate cozi.

Peste 5000 de oaspeţi, la MINAC. Între orele 20.00 şi 24.00, Piaţa Ovidiu s-a transformat în loc de... pelerinaj pentru cei care au dorit să petreacă o „noapte” specială la MINAC şi Edificiul Roman cu Mozaic. La intrare, aproape că s-au format cozi, deoarece iubitorii de istorie, de toate vârstele, în număr de peste 5000, au venit în grupuri pentru a vizita unul dintre cele mai frumoase şi spectaculoase muzee din oraş. „Este un public foarte numeros. Cred că este un număr record de vizitatori, de cinci ani de când sărbătorim „Noaptea Muzeelor”. Nu avem cum să-i numărăm. Singura modalitate ar fi fost să dăm bilete gratuite, dar ar fi... rupt efectiv uşile”, a spus directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea. Pentru a marca acest eveniment, instituţia a pregătit şi un program artistic, în colaborare cu Facultatea de Arte, specializarea Canto a Universităţii „Ovidius”.

Cozi la Planetariu. La Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii s-a stat şi pe jos, pentru a se vedea demonstraţiile de sub bolta înstelată, iar cerul senin a permis observaţii cereşti cu telescopul şi luneta, Luna, Saturn, Jupiter şi Venus putând fi admirate în răcoarea nopţii de mai. Potrivit muzeografului Constanţa Diamandi, vizitatorii, preponderent tineri, veneau încontinuu, motiv pentru care s-au format cozi. Ei au avut posibilitatea să contemple frumuseţea bolţii cereşti, de la ora 20.30, până în zori, la ora 06.00, dar şi să întrevadă câte ceva din „Frumuseţea Cosmosului”, urmărind filmul cu acest nume realizat de Asociaţia „Noua Acropolă”. Un fost şef de secţie de la Planetariu, aflat acum la pensie, a mărturisit că nu a mai văzut un număr atât de mare de vizitatori din anii ’80.

Muzică de fanfară. La Muzeul Marinei Române (MMR), punctul de atracţie l-a constituit nu doar specificul unic al instituţiei de cultură, ci şi Muzica Militară a Forţelor Navale Române, de la ora 20.00 şi până la miezul nopţii instituţia fiind luată „cu asalt” de mii de vizitatori. „Este o seară specială pentru Muzeul Marinei Române şi pentru muzeele din ţară care sărbătoresc „Noaptea Muzeelor”. E greu de estimat numărul vizitatorilor, dar cred că, până acum, au venit 2000 de persoane şi seara încă nu s-a terminat”, spunea, sâmbătă, directorul MMR, căpitan-comandor dr. Olimpiu-Manuel Glodarenco, în jurul orei 22.00. Instituţia a fost deschisă şi la amiază, între orele 12.00 şi 14.00, când elevii Şcolii cu clasele I-VIII „Viceamiral Ioan Murgescu” din Valu lui Traian au susţinut un program artistic.

•Artă, pe înserat • Chiar dacă Muzeul de Artă a avut un program de vizitare restrâns din cauza numărului mic al personalului, devoratorii de frumos, în special tineri, nu s-au lăsat aşteptaţi, manifestând interes pentru valoroasele colecţii de artă. La această instituţie, „Noaptea muzeelor”, care a fost marcată prin expoziţia specială „Muzeul din Balcic şi epoca sa”, a început mai devreme, de la ora 17.00, cu un concert oferit de Centrul Cultural Judeţean „Teodor Burada” şi s-a încheiat la ora 22.00.

Taguri articol


12