Cultura Kalașnikov și răzbunarea profetului Mohamed

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teroarea nu a învins publicația „Charlie Hebdo”

Cultura Kalașnikov și răzbunarea profetului Mohamed

Externe 10 Ianuarie 2015 / 00:00 689 accesări

Un atac comis cu sânge rece, cu arme automate și disciplină demnă de un militant bine antrenat a vizat pentru prima dată în istorie o instituție de presă. Uciderea a 13 persoane, dintre care opt jurnaliști și caricaturiști, a provocat groază în întreaga lume, indiferent de religie și civilizație, și a declanșat o amplă operațiune antiteroristă care ne ține cu sufletul la gură. Atentatul nu pare să fi ajuns la sfârșit, iar luările de ostatici și posibilitatea pierderii de noi vieți omenești nu sunt deloc o variantă acceptabilă pentru opinia publică din Franța. Nervii sunt întinși la maximum și violențe sociale provocate în urma discrimării etnice și religioase sunt ultimul lucru de care este nevoie. Terorismul este însă un delict complicat, în care nu contează numai pierderile suferite, ci mai ales consecințele.

UN MOMENT DELICAT

Atacul asupra unei instituții de presă a curmat vieți omenești, dar nu va afecta spiritul combativ speciei mass-media. Relatările despre atentatul din Franța sunt însă un subiect delicat din cauza pretinsei ofense aduse prin publicarea caricaturilor profetului Mohamed, dar mai ales prin cristalizarea unor atitudini împotriva comunităților musulmane din Europa. Islamul moderat este principala victimă și, până să ne lansăm în critici la adresa fanatismului religios, trebuie să tratăm cu respect diferențele dintre civilizații. Consiliul Superior al Audiovizualului din Franţa a îndemnat posturile de televiziune şi de radio să acţioneze cu mai mult discernământ pentru a garanta siguranţa personalului din redacţii. Premierul Franţei, Manuel Valls, a cerut instituţiilor media să dea dovadă de prudenţă pentru a nu afecta ancheta.

Mai multe întâlniri de urgență au avut loc vineri la nivelul conducerii departamentelor de securitate din Franța, conduse de însuși președintele Hollande. Întâlnirea prevăzută pentru duminică la Strasbourg, între Francois Hollande şi Angela Merkel, a fost amânată sine die, până la anihilarea teroriștilor care au semănat teroare.

UN MILION DE EXEMPLARE

Între timp, jurnaliştii şi caricaturiştii săptămânalului „Charlie Hebdo” îşi desfăşoară activitatea în redacţia cotidianului „Libération”, unde vor realiza ediţia de miercurea viitoare a publicaţiei, pentru care au primit donaţii de la Guvernul francez, dar şi de la alte entităţi, precum ziarul „The Guardian”. „Charlie Hebdo” a primit 250.000 de euro dintr-un fond al presei susţinut de publisherii francezi, 250.000 de euro dintr-un fond pentru inovaţie digitală susţinut de Google şi 100.000 de lire sterline de la The Guardian Media Group, compania care editează cotidianul britanic „The Guardian”. Vineri, echipa „Charlie Hebdo” a mers la redacţia „Libération”, sub escorta poliţiei, potrivit imaginilor publicate pe contul de Twitter al „Libération“. Jurnaliştii şi caricaturiştii „Charlie Hebdo” şi-au mai desfăşurat activitatea în redacţia „Libération” şi în 2011, după un incendiu provocat la sediul săptămânalului. Uciderea celor opt jurnaliști nu mai pare să fie o răzbunare bine dusă la capăt, pentru că publicația satirică ar urma să apară miercurea viitoare într-un tiraj excepţional de un milion de exemplare.

Omagiile care se aduc victimelor și familiilor lor au împânzit mediul virtual și nu numai. Un tânăr chitarist a postat pe internet o versiune a cântecului „Hexagone”, scris în 1975 de Renaud, cu titlul „#JesuisCharlie”. Prezentându-se drept JB Bullet, artistul se adresează direct teroriștilor care au ucis la Paris, pe 7 ianuarie, 12 ziariști într-un atac împotriva unui ziar satiric. „Nu mă tem de tine, extremistule care i-ai doborât pe jurnaliștii noștri, tu crezi că poți fi considerat cruciat ucigându-ne gardienii păcii?”, se spune în versurile piesei care are deja 6,5 milioane de vizualizări pe internet, peste 150.000 de like-uri și circa 12.000 de comentarii. Iar aceste cifre sunt în continuă creștere. JB Bulett arată că nu obișnuiește să promoveze cântece de protest, videoclipurile sale fiind, după propria apreciere, foarte obișnuite și din categoria muzicii lejere, însă evenimentul tragic de la Paris i-a insuflat curajul de a scrie acest text pe muzica lui Renaud în seara zilei atentatului, înainte de a se derula imaginile șocante pe care le-au difuzat televiziunile, mai scrie nouvelobs.com. Autorul cântecului, care poate fi descărcat la adresahttps://mega.co.nz/#!HQFGjJDA!9ngm4DJ, a făcut un apel la solidaritate, la dreptate și a avertizat asupra nevoii de a-i pedepsi pe cei vinovați astfel încât astfel de lucruri să nu se mai întâmple niciodată.

SUPUNERE, DAR NU PREA

Alții aleg însă se autocenzureze. Michel Houellebecq a renunţat la promovarea celui mai recent roman al său, după atentatul de la Paris. Scriitorul francez a suspendat turneul de promovare a celui mai recent roman al lui, „Soumission”, acuzat în anumite cercuri că ar sprijini islamofobia, după moartea unuia dintre prietenii săi în atentat. „A fost profund afectat de moartea bunului său prieten Bernard Maris”, economist de stânga şi acţionar al săptămânalului de satiră „Charlie Hebdo”, a declarat François Samuelson, agentul renumitului scriitor francez. Bernard Marais avea o admiraţie profundă pentru Michel Houellebecq, în care vedea un analist lucid al liberalismului, dedicându-i chiar şi o carte, „Houellebecq économiste”, apărută în 2014. De altfel, prima pagină a publicaţiei „Charlie Hebdo_ prezenta în ziua atentatului o caricatură a lui Michel Houellebecq, iar mai multe pagini din interior erau consacrate celui mai recent roman al acestuia, „Soumission”, în care apreciatul scriitor francez îşi imaginează o Franţă guvernată de un partid musulman în anul 2022.

Catalogat, pe rând, ca „sublim” şi „iresponsabil”, acest roman de 300 de pagini a generat o avalanşă de comentarii, cele mai critice dintre ele acuzându-l pe Houellebecq că alimentează islamofobia şi că participă la promovarea partidului de extremă dreapta Frontul Naţional din Franţa. Scriitorul francez, obişnuit cu polemicile care au însoţit lansările fiecăruia dintre romanele sale, era omniprezent în presa naţională din această săptămână, pentru a-şi promova această carte.

TOȚI SUNTEM CHARLIE

Atentatul de la Paris a fost amplu comentat pe rețelele de socializare. Mark Zuckerberg, co-fondatorul Facebook, i-a îndemnat pe utilizatorii reţelei de socializare să respingă extremiştii care încearcă să împiedice libertatea de exprimare, amintind că, în urmă cu câţiva ani, un extremist din Pakistan a încercat să obţină condamnarea sa la moarte. „Am refuzat, pentru că vocile diferite - chiar dacă acestea sunt uneori ofensatoare - pot face ca lumea să fie un loc mai bun şi mai interesant. Facebook a fost mereu un loc unde oamenii din toată lumea distribuie părerile şi ideile lor. Respectăm legile din fiecare ţară, însă niciodată nu permitem unei ţări sau unui grup de persoane să dicteze ce conţinut pot oamenii să distribuie la nivel internaţional”, a scris Mark Zuckerberg, într-un mesaj publicat pe Facebook. Precizând că reflectează la atacul terorist de la Paris şi la propria sa experienţă cu extremismul, Mark Zuckerberg spune: „Asta este ceea ce cu toţii trebuie să respingem: un grup de extremişti care încearcă să reducă la tăcere vocile şi opiniile altor persoane din lume”. Mark Zuckerberg îşi încheie mesajul cu textul „#JeSuisCharlie / Eu sunt Charlie”, care a invadat internetul, începând de miercuri.

În 2010, în Pakistan a fost iniţiată o investigaţie împotriva mai multor persoane, printre care şi Mark Zuckerberg, după ce acestea au fost implicate în promovarea pe Facebook a unui concurs de caricaturi ale profetului Mahomed, „Draw Muhammad”, care a fost considerat o blasfemie, conform legislaţiei pakistaneze, potrivit relatărilor presei internaţionale de la momentul respectiv.

Tot peste ocean, actorul Arnold Schwarzenegger se numără printre noii abonaţi ai săptămânalului francez „Charlie Hebdo”, al căror număr s-a dublat, şi i-a îndemnat pe oameni să facă acelaşi lucru.



12