Cultura tomitană, încotro? Privind în viitor cu speranță, fără... mânie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Masă rotundă la Muzeul de Artă, în cadrul Târgului Gaudeamus

Cultura tomitană, încotro? Privind în viitor cu speranță, fără... mânie

Cultură 12 August 2016 / 23:15 1202 accesări

Soarta culturii constănţene şi proiectele menite să o scoată din inerție au constituit principalele teme ale mesei rotunde care a fost organizată, vineri, la Muzeul de Artă, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Târgului Estival de Carte Gaudeamus – Litoral, la inițiativa Radio Constanța.

„Am discutat cu întreaga echipă de la Radio Constanța și am stabilit motto-ul acestei întâlniri: vrem, ca de astăzi, cu hotărâre, să nu mai privim înapoi cu mânie, ci cu convingerea că împreună putem realiza lucruri extraordinare. Condiția este să avem un sprijin al administrației, un sprijin nu numai declarativ, în anumite perioade, ci să-l avem concret, să-l vedem, să-l simțim”, a spus, în deschiderea manifestării, jurnalista Radio Constanța Steliana Bajdechi, moderatoarea întâlnirii.

„MALL-URILE NU SUNT MUZEE”

În cadrul mesei rotunde s-au atins teme sensibile, precum lipsa de notorietate a școlii naționale de arte, aflată, pe nedrept, „încă la periferia Europei”, după cum a precizat directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, precum și practicarea „turismului de cavernă”, sintagmă folosită de politologul și eseistul Ion Stanomir, invitat special al manifestării. „Mall-urile nu sunt muzee”, a subliniat, printre altele, distinsul prof. univ. dr. Stanomir de la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

Preşedintele filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, totodată președinte de onoare al târgului Gaudeamus – Litoral 2016, dr. Angelo Mitchievici, a oferit o „fațetă optimistă a pesimismului” vorbind, printre altele, de frumusețea spațiului dobrogean și de farmecul deosebit al Constanței. „Poezia începe de la Cernavodă la Constanța”, a spus el din perspectiva omului de cultură care adoră să călătorească cu trenul fiind, totodată, atent la ceea ce se află în jurul lui.

„LECTURA NU MAI ESTE PRIORITATEA NUMĂRUL UNU A BIBLIOTECII PUBLICE”

Prezentă la eveniment, dr. Corina Apostoleanu, director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”, a subliniat, printre altele, că instituția pe care o conduce a devenit un spațiu deschis către toți membrii comunității, indiferent de vârstă, depășindu-și atribuțiile clasice. „Lectura nu mai este prioritatea numărul unu a bibliotecii publice”, a precizat dr. Corina Apostoleanu.

La discuții a participat și primarul Decebal Făgădău, care a ajuns mai târziu, scuzându-se că „o zi ploioasă la Constanța creează blocaj și sofocare”. Edilul s-a referit, cu siguranță, la aglomerația din trafic, justificabilă prin faptul că vremea ploioasă „a gonit” turiștii de pe plajă în oraș. „Să ne uităm la ceea ce ne unește”, a spus primarul Constanței, adăugând că prin comunicare și prin stabilirea unei agende comune se poate găsi cale spre progres, inclusiv spre cel cultural.

2017, ANUL OVIDIUS

În cadrul mesei rotunde s-a anunțat și seria de manifestări organizate în 2017 - bimilenarul morții lui Publius Ovidius Naso -, la care să participe toate instituțiile de cultură ale orașului, pentru a crea „un eveniment de rezonanță internațională, care să pună Constanța pe harta culturală europeană”, după cum a precizat prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

Printre cei care au luat cuvântul s-au mai aflat prozatorul și publicistul Ovidiu Dunăreanu, precum și prof. univ. dr. Olga Duțu.

Citește și:

Viitorul culturii constănțene, subiect de dezbatere la Gaudeamus - Litoral

La Gaudeamus - Litoral, cărțile au venit pe mare

Editura „Ovidius“ University Press, prezentă la Târgul Gaudeamus

Editura Ex Ponto promovează lectura de versuri și eseuri la Gaudeamus

Mare de cărţi la Gaudeamus Litoral 2016

Nouă veliere vor aduce la Constanța... cărți-simbol

Târgul Gaudeamus - Litoral, la Mamaia, între 11 și 15 august

„Biblia pierdută“ cu autograf se găseşte la „Carte La Nisip“, la Mangalia

Cartea face... valuri, pe faleza Cazinoului din Constanța



12