Culturi calamitate la Viişoara şi Adamclisi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Precipitaţii abundente

Culturi calamitate la Viişoara şi Adamclisi

Social 17 Iunie 2013 / 00:00 526 accesări

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, consideră că ploile căzute în ultima perioadă au fost benefice pentru culturile agricole. „Sunt vreo 12.000 de hectare inundate, însă nu putem spune că a fost compromisă producţia de pe această suprafaţă. Pe unele porţiuni, apa s-a retras şi vom vedea după câteva zile dacă au fost compromise culturile. Eu văd, ca ministru al Agriculturii, care a trecut anul trecut printr-o perioadă de secetă, şi partea benefică în urma acestor precipitaţii”, a declarat Constantin. Ministrul a adăugat că, până în acest moment, ploaia nu a produs pagube semnificative culturilor de grâu şi de porumb, iar aprovizionarea cu apă este relativ bună în aproape toată ţara, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sud-estul şi sudul României. Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa, Boris Parpală, precipitaţiile din ultima perioadă au avut un rol foarte important pentru agricultura dobrogeană. „Ploile căzute au adus o îmbunătăţire a resurselor de apă în sol. Pământul avea nevoie de apă, în special culturile de porumb şi floarea soarelui. Din păcate, pentru lunile iulie şi august s-a anunţat secetă. Sperăm să reziste culturile şi să nu mai întâmpinăm probleme foarte mari ca anul trecut, când plantele s-au pârjolit din cauza secetei”, a declarat Parpală.

CALAMITATE Ploile torenţiale însoţite de grindină şi furtună căzute, săptămâna trecută, în judeţul Constanţa au distrus câteva suprafeţe de culturi agricole. Cele mai afectate zone, spune directorul DADR Constanţa, au fost Viişoara şi Adamclisi. „Aceste zone au fost calamitate punctual, dar nu cu distrugere totală. De exemplu, un fermier care are în acea zonă 800 de hectare de culturi a rămas fără aprox. 60% din producţie”, a declarat Parpală. În ceea ce priveşte precipitaţiile căzute destul de abundent, la sfârşitul săptămânii, în zona Medgidia, Parpală a precizat că va avea în următoarele zile date concrete privind culturile calamitate.

POTRIVIT SPECIALIŞTILOR, ACEI PRODUCĂTORI CARE NU ŞI-AU ASIGURAT CULTURILE NU VOR FI DESPĂGUBIŢI.

În lipsa banilor, doar o mică parte dintre producătorii agricoli îşi asigură în fiecare an culturile, aceştia urmând să primească despăgubiri de la stat sau de la companiile de asigurări în cazul în care recoltele sunt distruse. Potrivit directorului DADR Constanţa, cea mai afectată cultură în urma precipitaţiilor căzute săptămâna trecută a fost orzul. În această perioadă a început şi recoltarea orzului şi grâului, însă în zonele unde a plouat abundent producătorii nu se grăbesc să recolteze. „Deocamdată, abia a început recoltarea grâului şi a orzului. Sperăm să nu avem fenomene meteorologice care să afecteze culturile sau să împiedice recoltarea”, a spus Parpală



12