Culturile de plante modificate genetic, o mare ameninţare pentru mediu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Culturile de plante modificate genetic, o mare ameninţare pentru mediu

Monden 14 August 2008 / 00:00 625 accesări

Răspîndirea şi dezvoltarea masivă a culturilor de plante modificate genetic pot provoca cel mai mare dezastru de mediu din lume, avertizează prinţul Charles, moştenitorul Coroanei britanice, conform unui material publicat de cotidianul “The Daily Telegraph”. Într-unul dintre cele mai cuprinzătoare interviuri pe această temă pe care le-a acordat în exclusivitate publicaţiei amintite, prinţul de Wales susţine deschis că experimentele din acest domeniu realizate de companiile multinaţionale pe seama naturii, pot oricînd scăpa de sub control, producînd o catastrofă ecologică fără precedent.

Prinţul Charles şi-a exprimat şi teama că s-ar putea înregistra o penurie de alimente, din cauză că solul este afectat de diverse experimente şi a acuzat companiile din domeniu că ar conduce un experiment gigantic în care se joacă cu natura. “De ce ne confruntăm cu aceste probleme legate de schimbările climatice şi toate lucrurile care însoţesc aceste schimbări? Să ne bizuim pe corporaţiile gigantice pentru hrană va produce un dezastru absolut. Dependenţa de aceste corporaţii gigantice pentru hrană ar distruge totul, fiind un mod sigur să ne asigurăm că în viitor nu vom mai avea hrană. Trebuie să discutăm problema siguranţei hranei şi nu despre producţia de hrană. Iar dacă aceste companii se bizuie pe diferite feluri de organisme modificate genetic pentru a asigura necesarul de hrană, atunci ne vom confrunta cu cel mai mare dezastru de mediu din toate timpurile”, a mai avertizat el.

Poziţia prinţului de Wales reaprinde, în Marea Britanie, disputa cu privire la cultivarea de plante modificate genetic, în condiţiile în care Guvernul de la Londra a permis realizarea pe teritoriul britanic a 54 de teste de culturi modificate genetic începînd cu anul 2000. Totuşi, mulţi oameni de ştiinţă consideră că singura modalitate prin care se poate asigura nevoia de hrană a populaţiei în creştere a lumii este prin apelul la culturi modificate genetic, în condiţiile în care planeta este afectată de schimbările climatice.



12