Conținutul de apă în stratul de sol 0-20 de centimetri va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute în Dobrogea, pe suprafețe extinse din Crișana, Moldova, Muntenia, Oltenia și doar izolat în nord-vestul Banatului și al Maramureșului, conform prognozei agrometeorologice valabilă pentru perioada 20 - 26 august, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Transilvania, cea mai mare parte a Maramureșului, Banatului, nordul Olteniei, nord-vestul, centrul și estul Moldovei, izolat în nord-vestul și nordul Munteniei.
"În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Moldovei și Crișanei. Aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Banat, Maramureș, Transilvania, nordul Olteniei, local în nord-vestul, centrul și estul Moldovei, izolat în nord-vestul și nordul Munteniei", arată specialiștii ANM.
În acest context, procesele vegetative ale principalelor culturi agricole se vor desfășura în ritmuri normale în aproape toată țara, cu excepția zonelor afectate de secetă pedologică de lungă durată, unde acestea vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare deprecierea stării de vegetație la speciile prășitoare prin uscarea aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (știuleți de dimensiuni reduse si boabe sistave, semințe seci la floarea-soarelui, plante sterile) cu un impact negativ asupra potențialului productiv al hibrizilor cultivați.
Potrivit specialiștilor ANM, lucrările agricole din câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea terenului pentru campania de toamnă, etc.) se vor putea efectua în condiții bune, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.