Cum a construit „regele“ Berna imperiul fraudei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atentat la siguranța națională

Cum a construit „regele“ Berna imperiul fraudei

Eveniment 25 August 2014 / 00:00 2500 accesări

PERICOL PUBLIC „Regele asfaltului“ Theodor Berna, un apropiat al președintelui Traian Băsescu, care s-a îmbogățit în plină criză, datorită contractelor prietenoase cu statul capturat de pedeliști, a folosit fraudulos firma Tehnologica Radion pentru a obține bani din evaziune și simulări de tranzacții imobiliare, având un mod extrem de ingenios de țepuire a statului, respectiv încheierea succesivă de contracte, care dădea aparență de legalitate infracțiunilor, se arată în motivarea arestării. Berna, care controlează firmele de construcții Tehnologica Radion și Teloxim Con, a fost arestat preventiv, pe 19 august, de Tribunalul Prahova, într-un dosar în care este cercetat, alături de alți afaceriști, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de peste o sută de milioane euro. În același dosar a mai fost trimis în judecată și fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu. Procurorii subliniază că „regele“ trebuie arestat neapărat, întrucât a prejudiciat statul în mai multe rânduri și, în plus, „s-a folosit de norme de drept civil pentru a da o aparență de legalitate unor acte și fapte cu caracter infracțional“: „Sumele de bani erau obţinute iniţial prin eludarea legii, respectiv prin încheierea succesivă a unor antecontracte şi contracte de vânzare-cumpărare a unor terenuri la preţuri supraevaluate, precum şi din cesionarea fictivă a unor drepturi de creanţă. Theodor Berna şi ceilalţi inculpaţi au acţionat cu intenţia de a frauda patrimoniul propriilor societăţi comerciale, pentru a-şi satisface interesele personale, cunoscând că faptele lor vor contribui la plata unor sume nejustificate şi având reprezentarea întinderii prejudiciului“. Instanța notează că o evaziune fiscală de asemenea anvergură atinge deja sfera securității naționale: „Berna și ceilalți administratori au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale, urmate de transferuri de bani, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestora. Ulterior, sumele au fost retrase în numerar din conturile unor firme-fantomă“.

LICITAȚII FĂRĂ NUMĂR, FĂRĂ NUMĂR Potrivit Tribunalului Prahova, Theodor Berna a fost denunțat de foștii săi colaboratori, care au „ciripit“ la presiunea anchetatorilor și au descris cu lux de amănunte mecanismul fraudei. La fel ca în filme, procurorii au folosit strategia „follow the money“ și au mers pe firul afacerilor Tehnologica Radion până în 2008. Au descoperit că mai multe lucrări, în valoare de zeci de milioane de lei, au fost doar paravan pentru ca afaceristul să poată ascunde alte zeci, dacă nu chiar sute de milioane lei, 100% profit, pentru care nu a plătit nicio taxă la stat. Mai exact, este vorba despre lucrări de infrastructură executate în Bucureşti (pe strada Valea Ialomiței, în Sectorul 2, în centrul Capitalei, pe strada Ion Mihalache, dar şi la magistrala de metrou care ar trebui să facă legătura între Drumul Taberei şi Universitate sau la recent inauguratul bulevard Uranus. Toate lucrările au fost câștigate la licitație. Cele trei firme menționate în dosar - Tehnologica Radion, Teloxim și Proiect Alfa - emiteau facturi către mai multe firme-fantomă, pentru servicii care, în realitate, nu erau niciodată prestate. Banii erau viraţi din conturile firmelor fondate de Berna către societăţile-paravan. Însă, pentru a evita plata taxelor către buget, sumele erau retrase din bancă în aceeaşi zi, cash, de intermediari.

CONTRACTE FICTIVE CU FIRME-FANTOMĂ Procurorii notează că mașinăria de fraudare a lui Berna subcontracta și toate serviciile conexe lucrărilor de construcții, precum organizarea de șantier, curățenia, transportul materialelor sau închirierea utilajelor. Numai că firmele care, în acte, făceau aceste servicii nu aveau nici măcar un singur angajat. Ba mai mult, multe dintre contracte erau redactate și semnate de cetățeni care nici măcar nu vorbeau limba română. Ancheta a mai scos la iveală faptul că lucrările de infrastructură nu erau singura sursă de venituri ilicite. Theodor Berna ar fi simulat, ani la rând, cumpărarea şi vânzarea unor mari suprafeţe de teren pentru a justifica unele sume de bani. Un fost angajat le-a povestit procurorilor cum se scoteau banii din circuit: „După ce se virau banii în conturi, eu personal sau prin persoane interpuse retrăgeam banii în numerar, atât de la ghişeul băncilor, cât şi de la ATM-uri, după care mă deplasam la sediul Tehnologica Radion şi îl anunţam pe Berna că sunt în posesia banilor. El a stabilit ca predarea banilor cash să o fac într-o alee din apropierea restaurantului H.H., către un alt intermediar“.

AFACERI ȘI LA CONSTANȚA Firmele lui Berna au obţinut mai multe contracte de reconstrucţie a tramei stradale şi în judeţul Constanţa. Primăria comunei Istria a plătit, în baza unui contract atribuit în iunie 2013, 6.205.533 de lei pentru modernizarea şi reabilitarea tramei stradale. Se adaugă mai multe contracte grase cu Primăria Medgidia, în perioada 2009 - 2011. De departe cele mai bănoase contracte din județ le-a încheiat Berna cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanța, sumele vehiculate depășind 40 de milioane de lei.

Cine este Berna

Theodor Berna, șeful firmelor de construcții Tehnologica Radion şi Teloxim, a fost, până săptămâna trecută, unul dintre cei mai discreţi „regi ai asfaltului“. Principala firmă a sa, Tehnologica Radion, a câştigat de-a lungul timpului o serie de contracte cu statul. Numai în 2009 şi 2010, compania a prins contracte de 386 milioane euro. Nu-i de mirare, având în vedere că Berna a fost consilier al lui Traian Băsescu, în vremea când „marinarul“ era primar al Capitalei. Printre principalele contracte câştigate de-a lungul timpului de Tehnologica Radion se numără cele de reabilitare şi întreţinere de străzi sau drumuri în partea de sud a ţării, în judeţe precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj. De asemenea, Tehnologica Radion are un contract de 53 milioane euro pentru reabilitarea şi extinderea la patru benzi a unui sector de 11,2 kilometri din centura Capitalei, între DN 2 (Voluntari) şi A2 (autostrada Bucureşti - Constanţa). Tehnologica Radion se numără printre cei mai mari zece constructori din România, înregistrând anul trecut o cifră de afaceri de 81 milioane euro şi un profit net de un milion de euro, arată datele de la Ministerul Finanţelor Publice. Firma lui Berna avea anul trecut 2.000 de angajaţi.



12