Şapte artişti plastici, participanţi la tabăra de creaţie de la Borsec, din vara anului 2009, organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, şi-au pus o întrebare care persistă încă în imaginarul afectiv al umanităţii: „Cum a fost posibil?”. Răspunsul artiştilor, printre care se află şi constănţeanca Oana Sfetcu, se cere dezvăluit la Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona) din Bucureşti. Vernisajul are loc astăzi, la ora 18.30, data nefiind aleasă întâmplător. 27 ianuarie este data care marchează „Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului”, în urma unei rezoluţii adoptate de ONU, în 2005. La 27 ianuarie 1945, armata sovietică a eliberat lagărul de la Auschwitz, ziua devenind astfel simbolul reculegerii omenirii în amintirea exterminării celor şase milioane de evrei, peste 300.000 de ţigani şi alte victime nevinovate.
„Am lucrat, în timpul verii trecute, la logistica taberei de pictură cu tema ’Holocaustul în România’, ce urma să se desfăşoare la Borsec. Şapte tineri artişti români, aleşi dintr-o generaţie care deja şi-a asumat maturitatea în exprimare, au fost participanţi la această primă ediţie”, a declarat Alice Dinculescu. Criticul de artă constănţean a ales-o pe Oana Sfetcu, artist vizual, membru al grupării Filiala UAP Constanţa I, pentru a reprezenta comunitatea artiştilor locali, având încredere „în lumea pe care o re-creează pictura ei, în capacitatea de asimilare a propunerilor ideatice şi transformarea lor într-o dimensiune estetică”.
Alături de Oana Sfetcu mai expun: George Anghelescu, Mariana Cîmpeanu, Ioana Gorzo, Adrian Popescu, Adrian Preda şi Simona Vilău.
Evenimentul vizual este organizat de Institutul pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în parteneriat cu Centrul de informare ONU pentru România şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.