Cum a fost răpită toată conducerea României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Punctul pe Y

Cum a fost răpită toată conducerea României

Eveniment 03 Iunie 2011 / 00:00 1517 accesări

În urmă cu 16 ani, pe lacul Snagov avea loc un episod pe care doar întâmplarea l-a împiedicat să intre într-o antologie a evenimentelor fără precedent – şi fără urmări.

Era solstiţiul de vară şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, îşi serba ziua de naştere într-una dintre locaţiile de protocol din zonă. Printre invitaţi se aflau aproape toţi cei care deţineau la acea oră o funcţie importantă în administraţie, în frunte cu preşedintele Iliescu, continuând cu premierul Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului, Oliviu Gherman, miniştri, persoane cu rang înalt în ierarhia de partid, alături de jurnalişti, câţiva oameni de cultură şi reprezentanţi ai noii clase a oamenilor de afaceri.

Unul dintre aceştia – care-şi datora notorietatea în special modului iscusit în care folosise instrumentul – încă ieftin – al publicităţii pentru a-şi promova afacerile – a profitat de faptul că vila sa se afla în vecinătate şi a poposit la locul sindrofiei cu şalupa nou-nouţă pe care tocmai o achiziţionase pentru a-şi petrece în mod plăcut timpul liber. Şi întrucât regulile de protocol erau ceva mai puţin rigide decât cele de astăzi, şi-a permis să-l invite pe sărbătorit împreună cu cei aflaţi în preajmă la o scurtă plimbare pe lac. Invitaţia a fost acceptată cu entuziasm şi Ion Iliescu, Adrian Năstase, Nicolae Văcăroiu, Oliviu Gherman şi alţi câţiva dintre cei aflaţi în preajmă, printre care m-am numărat şi eu, au trecut în şalupa care a demarat în trombă, lăsându-i pe mal, cu gura căscată, pe băieţii de la SPP, care nu au avut timp să reacţioneze şi nici vreun alt vehicul acvatic cu care să pornească în urmărirea celor plecaţi.

Vreme de jumătate de oră, cât a durat plimbarea – extrem de apreciată de participanţi - în locaţia unde avea loc aniversarea, membrii serviciului de pază au trăit un episod de coşmar, neştiind nimic despre soarta cremei ţării. A fost, practic, o deturnare care a lăsat ţara fără nici unul dintre cei mandataţi de Constituţie să ia decizii de orice fel. Insensibili la drama pe care o trăiau oamenii generalului Dumitru Iliescu şi la situaţia fără precedent în care se aflau aceştia, invitaţii de la bord au gustat din plin plăcerea de a naviga prin apele limpezi ale lacului. La reîntoarcerea pe debarcader, un oftat de uşurare s-a făcut auzit din partea celor care aveau, pe vremea aceea (telefoanele mobile nu intraseră încă în uzul curent), la îndemână doar binoclurile cu care să monitorizeze traseul şalupei.

Episodul a trecut, practic, neobservat, de o mass media mai puţin însetată, pe atunci, de senzaţionalul cu orice preţ.

De ce am readus în atenţie acest episod? Pentru că, astăzi, autorul “deturnării” şi “răpirii” celor mai importanţi demnitari ai statului îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Cu aceeaşi discreţie, tact, şi bun simţ care l-au caracterizat dintotdeauna, ca om şi ca membru respectat al comunităţii de afaceri. Îl cheamă Sandu Feig.



12