SECTORUL BANCAR AUTOHTON, LOCUL 4 ÎN REGIUNE. Mare le-a fost uimirea tuturor analiştilor economici la finele lui 2009, când, după un an de criză, unii bancheri au raportat profit. În acel an, activele bancare totale din Europa Centrală şi de Est (ECE) au crescut cu 2%, iar România a fost pe locul patru în clasamentul celor mai mari pieţe bancare din regiune, cu active de 78,1 miliarde euro, mult peste medie. Explicaţia este simplă. În timp ce în multe ţări din ECE bancherii se concentrau pe creditarea sectorului corporatist, în România, nivelul creditelor de consum era unul dintre cele mai mari din zonă, şi asta pentru că cei mai mulţi dintre compatrioţii noştri se pregăteau să vadă recesiunea pe LCD-uri. Evident, creditarea „fără număr” s-a transformat, în nici 12 luni, în „cel mai ridicat nivel din ECE al creditelor neperformante”, potrivit unui studiu al Ensight Management Consulting (EMC). Ba, mai mult, în România, nivelul depozitelor este la jumătate din media regiunii. Nici la carduri de credit/debit nu stăm mai bine. Cu 0,13 carduri/locuitor, ţara noastră este la 50% din medie.
DECLIN DE 83% ÎN 2009. „Anii 2009 şi 2010 s-au caracterizat printr-o temperare a activităţii bancare. Instituţiile de credit nu s-au mai axat pe expansiune rapidă şi pe obiective cantitative, ci pe refacerea strategiei, reorganizarea reţelelor de sucursale şi controlul portofoliilor”, potrivit aceluiaşi studiu. Creşterea fără fundament a dus apoi la o contracţie majoră, în 2010, când creditarea în lei a intrat pe minus. Creşterea explozivă a împrumuturilor neperformante, cumulată cu veniturile reduse (ne amintim că nicio bancă nu mai dădea credite), au dus la o scădere cu 83% a profitului net agregat din sistemul bancar. „În acest context, printre principalele tendinţe pe termen mediu şi scurt ale sistemul bancar românesc se numără repoziţionarea băncilor mici pe segmentele de nişă, o competiţie mai acerbă pentru clienţii bun platnici, o posibilă consolidare şi campanii agresive pe segmentul cardurilor”, spun cei de la EMC.
ASIGURĂRILE DE VIAŢĂ, PE MOARTE. De cealaltă parte, piaţa asigurărilor din ECE se caracterizează printr-o concentrare mai ridicată pe segmentul poliţelor generale, acest lucru fiind mult mai accentuat în România, unde poliţele auto reprezintă 60% din total. „Gradul de concentrare pe piaţa autohtonă s-a dublat în 2009 (41%), faţă de 2008 (17%), după ce mai multe grupuri prezente pe piaţa locală s-au unit. Piaţa a continuat să crească, cu 2% (în lei). Un segment afectat puternic de recesiune a fost cel al asigurărilor de viaţă, şi aşa slab dezvoltat, care a scăzut cu 14%, în 2009”, se mai arată în studiu. În următorii doi-trei ani, firmele de profil se vor concentra pe un management mai bun al riscului, iar tendinţa generală este una de consolidare şi rebranding.