Cum a spălat un "rege al asfaltului" 100 de milioane de lei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Apropiat al lui Traian Băsescu

Cum a spălat un "rege al asfaltului" 100 de milioane de lei

Eveniment 20 August 2014 / 00:00 1672 accesări

APROPIAT AL LUI BĂSESCU Administratorul societății Tehnologica Radion București, Theodor Berna, a fost arestat, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de peste o sută de milioane de euro, el ajungând, luni seară, la Parchetul Curții de Apel Ploiești, pentru audieri. Firma sa este implicată în dosarul în care Mădălin Dumitru, directorul suspendat al Direcției generale de Infrastructură și Servicii Publice din cadrul Primăriei București, este cercetat de DNA pentru fapte de corupție. A doua persoană reținută la Ploiești este administratorul Proiect Alfa Capital București, Florian Bujoreanu. De asemenea, alte cinci persoane - administratori ai unor societăți comerciale - au fost puse sub control judiciar pentru spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul estimat este de 104.940.660 lei (23 milioane euro) din evaziune fiscală şi de 353.089.030 lei (78,5 milioane euro) din spălare de bani. „Suspecții au înregistrat în contabilitate operațiuni comerciale nereale (reabilitare termică a unor blocuri din București - n.r.), urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienței ilicite a lor. Ulterior, banii au fost retrași în numerar, din conturile unor firme-fantomă“, notează procurorii. Theodor Berna a fost consilier al lui Traian Băsescu când acesta din urmă era primar al Capitalei și, în prezent, este al doilea jucător din piața asfaltărilor și construcțiilor. Surse din anchetă spun că în 2009 - 2010, în timpul guvernării PDL, el a câștigat peste 400 milioane euro din afaceri cu statul. La acea vreme, în plină criză economică, când românilor li se tăiau salariile și pensiile și li se majorau peste noapte taxele, averea lui Berna era estimată (doar!!!) la 80 milioane euro, potrivit Top 300 Capital.

DIN TOP, ÎN AREST Berna nu este însă singurul „rege al asfaltului“ care are probleme cu legea. Nelu Iordache, care, în 2012, apărea pe locul 72 în topul celor mai bogați români, cu o avere estimată la 70 - 75 milioane euro, și controla, printre altele, firma de construcții Romstrade și compania de transport aerian Blue Air, a fost trimis în judecată în aprilie 2013, după ce anchetatorii au descoperit că a deturnat fonduri europene de 31 milioane lei la construcția primului tronson al autostrăzii Nădlac - Arad. El a fost trimis în judecată sub acuzațiile de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani și înșelăciune. Apoi, în mai 2014, Iordache a fost trimis în judecată într-un nou dosar penal, pentru pretinse fraude la modernizarea Transalpinei. El și alți nouă inculpați ar fi prejudiciat CNADNR cu 22 milioane lei, spun procurorii. El a stat după gratii din decembrie 2012 până în mai 2014, iar de trei luni este în arest la domiciliu, potrivit noului Cod de Procedură Penală.

CE LE-A CĂȘUNAT ANCHETATORILOR Și magnatul băcăuan Costel Cășuneanu are probleme cu legea. În 2013, averea sa era estimată la 130 milioane euro, dar în edițiile precedente ale Top 300 Capital, el apărea și cu 250 milioane euro. Cășuneanu controlează firma de asfaltări și deszăpeziri PA&CO International și, la 25 iulie 2014, procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru că i-ar fi dat șpagă primarului Bacăului, Romeo Stavarache, pentru a obține lucrări publice în oraș. În 2013, el fusese condamnat definitiv la patru ani de închisoare, cu suspendare, în dosarul în care fostul senator PSD Cătălin Voicu a luat șapte ani după gratii, cu executare, pentru corupție. Potrivit DNA, începând cu 2009, Cășuneanu i-ar fi dat mită de 200.000 euro lui Voicu, în mai multe tranșe, pentru o intervenție la judecătorul Florin Costiniu, pe atunci șeful Secției Civile a ICCJ. Magistratul trebuia să facă, la rândul său, demersuri la colegii săi de la Secția Contencios, în favoarea companiei lui Cășuneanu. În acest dosar, „regele asfaltului“ a făcut două zile de arest preventiv.

CU GLOANȚE ÎN... BAGAJE Nici cel mai bogat „rege“, Dorinel Umbrărescu, nu a rămas neatins de lungul braț al legii. Totuși, nu afacerile din construcții l-au adus în lumina reflectoarelor, ci faptul că a fost prins pe Aeroportul din Bacău cu 15 gloanțe de vânătoare în bagajul de mână cu care se pregătea să urce într-un avion. Patron al societății UMB Spedition, Umbrărescu avea, în 2012, o avere estimată la 500 milioane euro. Recent, în contextul căderii masive din construcții, el a anunțat disponibilizări masive de personal. Rămâne de văzut ce alte piese grele de pe tabla de șah economico-politic din România vor mai cădea.



12