Cine nu a fost prevăzător și nu și-a cumpărat din timp un aparat de aer condiționat, pe principiul vorbei românești ”Să-ți faci iarna car și vara sanie”, are acum de luptat cu temperaturile caniculare care s-au abătut asupra județului nostru. Cei care au deja un astfel de aparat instalat spun că pe o căldură ca cea din aceste zile, aparatul de aer condiționat reprezintă cea mai bună investiție pe care puteau să o facă. În aceste condiții, reprezentanții magazinelor de electrocasnice spun că cererea de aparate de aer condiționat din această perioadă este mult mai ridicată decât în urmă cu două luni de exemplu. Cei mai mulți dintre cumpăratori aleg un echipament de acest fel pentru a aduce răcoarea în propriul apartament. ”Atunci când caută un aparat de aer condiționat, clienții ar trebui să țină cont de suprafața pe care vor să o răcească. Cele cu o putere de 9.000 de BTU (British Thermal Unit - n.r.) sunt recomandate pentru garsoniere cu suprafețe de până la 24 de mp, în timp ce pentru un apartament cu 2 camere (suprafață de 30 - 40 mp) sunt potrivite aparatele cu o putere de 12.000 BTU)”, a explicat reprezentantul de vânzări al unui magazin de electrocasnice din Constanța. Cele mai recomandate aparate sunt cele care folosesc tehnologia Inverter, care au un randament foarte bun pentru că au capacitatea să se adapteze nevoilor de răcire sau încălzire ale spațiului, reducând în acest fel consumul de energie. ”Majoritatea aparatelor pe care le avem la vânzare folosesc această tehnologie pentru că se reduce că până la 30% consumul de curent electric. În plus, aceste aparate sunt mult mai silențioase, iar spațiile sunt răcite mai rapid”, a explicat același reprezentant de vânzări. Tehnologia Inverter înseamnă că aparatul funcționează la capacitate maximă la pornirea aparatului atunci când răcește rapid încăperea la temperatura selectată, apoi își reduce gradual puterea și implicit consumul de energie electrică, până la nivelul necesar ca să asigure doar menținerea temperaturii setate, explică specialiștii de pe www.aer-condiționat.ro.
PREȚURI Când vine vorba de prețuri, un aparat de aer condiționat potrivit pentru a răci o garsonieră pornește de la 1.299 de lei, în magazinul Domo, spre exemplu. Pentru un apartament de 2 camere, în același magazin, aparatele de aer condiționat cu o putere de 12.000 BTU pornesc de la 1.249 de lei, însă un echipament dotat cu un sistem bun de dezumidificare și cu un sistem de filtrare eficient împotriva virușilor și bacterilor existente în aer costă peste 2.000 de lei. Pe lângă aceste costuri, fiecare cumpărator trebuie să plătească o taxă de instalare de peste 300 de lei, iar comercianții spun că în maxim 5 zile, aparatul va fi în casa clienților. Și totuși, în perioada aceasta, când numărul cererilor de montare a aparatelor de aer condiționat este crescut, unii constănțeni au așteptat chiar și 2 săptămâni până să aibă instalat echipamentul în propria locuință.
Nicio reclamație...
Dacă în alți ani ploua cu reclamații, de această dată, potrivit șefului Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța, Lucian Lungoci, nu a sosit nicio sesizare referitoare la neonorarea comenzilor, potrivit prevederilor contractuale care menționează timpul în care trebuie monatat aparatul de aer condiționat, de la momentul achiziționării. ”Foarte curios, dar nu a sosit nicio reclamație. Acum trei ani, de exemplu, în perioadele caniculare, am avut chiar și 60 de reclamații în două săptămâni”, a declarat, pentru ”Telegraf”, șeful CJPC. În cazul în care specialiștii Protecției Consumatorilor constată că un operator economic nu respectă legea, sancțiunilor pot fi de la 2.000 de lei și până la 50.000 lei. ”Depinde unde este încadrată problema, fie la publicitate mincinoasă, fie la nerespectarea prevederilor contractuale”, a adăugat Lungoci.