Cum ar putea arăta veniturile bugetare după legea salarizării unitare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiectul ar trebui aprobat în Parlament până la 1 iulie

Cum ar putea arăta veniturile bugetare după legea salarizării unitare

Politică 04 Aprilie 2017 / 17:45 1974 accesări

Liderul PSD, Liviu Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a oferit detalii extrem de concrete din proiectul legii salarizării unitare care ar urma să fie aprobat până la 1 iulie, detalii care au mers până la a indica nivelul salariilor pe ramuri de muncă în sectorul bugetar și creșterile concrete de venituri din viitorii șase - opt ani. Creșteri care ar trebui să fie operate dacă proiectul trece fără modificări prin Parlament și dacă va fi aplicat întocmai de Guvernul actual și de cele care se vor mai perinda pe la Palatul Victoria. Pe hârtie, lucrurile arată bine pentru bugetari. Creștere medie de salarii de 56%, cu accente spectaculoase în zona salariilor mici, linii concrete și termene exacte de majorare a fluturașilor de venit. Singura problemă este că totul se petrece în România, iar experiența ultimilor douăzeci și ceva de ani ne-a învățat să nu mai credem în proiecte de gen decât după ce sunt aplicate pe bune.

Noua lege a salarizării unitare în sectorul bugetar, care va fi semnată de inițiatori joi și ar trebui aprobată până la 1 iulie, după cum afirmă președintele PSD, Liviu Dragnea, ar urma să aducă o creștere medie cu 56% a salariilor persoanelor plătite de stat. Ce va ieși din Parlament nu știe nimeni, însă liderul social democrat a prezentat luni seară detalii extrem de concrete din proiectul susținut, până la proba contrară, de toate partidele care sunt de partea actualului Guvern. Această lege care suscită atât interesul direct al bugetarilor ce vor fi direct afectați, dar și pe cel al jucătorilor din mediul privat are ca axă principală principiul conform căruia la funcții egale, cu studii egale și muncă egală, vor fi acordate salarii egale. Dacă proiectul anunțat de Dragnea va fi aprobat în forma actuală și respectat de toate Guvernele care se vor perinda la cârma României, în următorii ani vom asista la creșteri constante ale veniturilor persoanelor angrenate în sectorul de stat, care sunt cel puțin spectaculoase, în special în zona salariilor mici. În ce privește raportul salarial, noul proiect prevede o reducere a celui mai mare venit bugetar. Dacă acum cea mai mare indemnizație lunară plătită de la buget este de 15 ori mai mare decât salariul minim pe economie, în viitor, cel mai mare salariu bugetar va fi echivalent cu 12 salarii minime. Pe lângă alinierea tuturor salariilor bugetare, proiectul de lege propune totodată și majorarea bazei de calcul pentru salariul minim pe economie, care ar urma să crească anual cu câte 100 de lei. Extrem de important este că două instituții extrem de importante ale statului nu se vor supune acestei legi: este vorba despre Banca Națională a României și Autoritatea de Supraveghere Financiară, care vor depăși fără probleme limitele salarizării unitare.

Cât ar trebui să câștige concret angajații din diverse sectoare bugetare?

Trecând în planul concret, în Armată, de exemplu, un colonel care are salariul de 3.318 lei în 2017 ar trebui să câștige lunar, în 2020, 5.910 lei, iar în 2022 suma ar trebui să crească la 6.844 lei. În mediul cultural, un actor sau un dirijor de gradul 2 ar trebui să ajungă să câștige, de la 4.688 lei în 2017, la 5.860 lei în 2020 și, ulterior, la 6.910 lei în 2022. Pentru profesorii debutanți, remunerația va crește mai spectaculos, de la 1.962 lei în 2017 la 3.520 lei în 2020 și 4.098 lei (mai mult decât dublu) în 2022. Pentru procurori și judecători stagiari, creșterile procentuale proiectate sunt mai mici, dar baza de la care pleacă este una mult mai generoasă decât în învățământ. De exemplu, un procuror stagiar câștigă acum 5.414 lei lunar, iar creșterea până în 2020 va fi la 5.966 lei, după care salariul va stagna. Mai multe exemple concrete privind modul în care vor evolua salariile puteți găsi pe pagina online a România TV.

Cartel Alfa cere demiterea miniştrilor Muncii şi Dialogului Social

Faptul că proiectul legislativ care a fost discutat de ministerele de resort și sindicate va fi promovat ca proiect legislativ inițiat de parlamentarii din arcul guvernamental, și nu ca proiect al Guvernului ai cărui membri au participat la dialogul social, a deranjat CNS Cartel Alfa. Blocul sindical cere premierului demiterea de urgenţă a ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a ministrului Consultării Publice şi Dialogului Social pentru "modul defectuos şi incompentenţa cu care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare". Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu, CNS Cartel Alfa susține: "În practică, dincolo de declarații, membrii Guvernului actual acționează exact de aceeași manieră precum Guvernul Boc, care a impus legi cu efecte care s-au dovedit dezastruoase, în baza unei proceduri care a exclus dialogul cu partenerii sociali. (...) În ceea ce privește proiectul legii salarizării unitare în sectorul public, organizațiile sindicale dețin o largă expertiză sectorială și inter-sectorială cu care pot contribui, alături de membrii și experții Guvernului, la analiza aprofundată a aspectelor privind eliminarea discrepanțelor salariale, echivalarea funcțiilor între sectoarele de activitate și definirea principiilor legii în mod corect, astfel încât rezultatul să fie o lege clară, echitabilă și durabilă. Cu toate acestea, după aproape trei luni de la inițierea ei, încă nu avem un draft al proiectului de lege, consultările s-au făcut numai în câteva sectoare și numai pe grila lor, aceste consultări fiind, în cel mai bun scenariu, o caricatură. Nu se poate realiza o dezbatere transparentă doar cu promisiuni și pe bâjbâite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv și disparat, apoi confiscate".



12