La 1 iunie, aproximativ 10.000 de profesori și personal auxiliar din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au protestat la București, nemulțumiți de grila de salarizare propusă de Ministerul Muncii, care prevedea două creșteri salariale de 5% din august 2016 și decembrie 2017. Pentru că protestul lor nu a avut efectul așteptat, și Ordonanța de Urgență a fost aprobată în Guvern, aceștia au amenințat în repetate rânduri că vor boicota desfășurarea Examenelor Naționale (Evaluarea Națională și Bacalaureat), neprezentându-se la comisiile de supraveghere ale examenelor. La nivel național, în cadrul FSLI s-a realizat un sondaj în care membrii de sindicat au fost rugați să spună dacă sunt sau nu de acord cu boicotarea examenelor prin neprezentare. Totuși, așa cum ne-au obișnuit în ultima perioadă, profesorii au rămas doar cu amenințările, pentru că, atunci când li s-a cerut să semneze listele pentru boicotarea examenelor, mulți nu s-au mobilizat și nu și-au asumat o asemenea decizie.
”CÂINELE CARE LATRĂ, NU MUȘCĂ”, spune o vorbă românească, ce se potrivește perfect situației în care se află cadrele didactice din sindicatele din învățământ. Pe paginile de Facebook ale sindicatelor dar și de la lideri, cadrele didactice au fost informate că această boicotare nu le poate atrage penalizări la salariu, însă, chiar și așa, nu mulți s-au înscris pe listele pentru boicotare. ”Am primit listele de la 59 de unități școlare (grupe sindicale) dintr-un total de 202 grupe. Din semnăturile colectate, 75% dintre cadrele didactice au optat pentru neparticiparea la probele scrise de la Bacalaureat și 73% pentru neparticiparea la probele Evaluării Naționale”, a precizat pentru ”Telegraf”, vicepreședintele FSLI Constanța, Ion Popescu. Totuși, la nivelul sindicatului, numărul celor care au optat pentru boicotarea examenelor nu depășește 50%, drept urmare nu se va realiza. Iar această situație nu este întâlnită doar la Constanța, ci este extinsă la nivel național.
DOAR GRĂDINIȚELE VOR PROTESTE?
Potrivit aceleiași surse, cele mai multe unități școlare care au optat pentru boicotare nu au fost liceele sau școlile gimnaziale, ci grădinițele și centrele școlare pentru educație incluzivă, care nu ar fi fost oricum implicate în examenele naționale. ”Listele pentru participarea la supraveghere la Bacalaureat s-au făcut cu mult timp înainte, au fost solicitate de directori încă de prin luna februarie. Noi nu ne dorim să blocăm examenele, ci să tragem un semnal de alarmă și să determinăm Guvernul să modifice cea de-a doua etapă de majorare salarială mai devreme de 1 decembrie 2017”, a precizat vicepreședintele sindicatului.