Cum completezi Formularul 200

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A mai rămas o săptămână!

Cum completezi Formularul 200

Economie 21 Mai 2013 / 00:00 476 accesări

CINE DEPUNE FORMULARUL 200 A mai rămas o săptămână în care contribuabilii constănţeni pot depune la Fisc declaraţia privind veniturile realizate în 2012 (formularul 200). Este vorba despre cei care au venituri din profesii independente, activităţi agricole, cedare de folosinţă a bunurilor, operaţiuni de cumpărare şi vânzare de valută sau transfer de titluri de valoare. De notat este că persoanele care au realizat, în 2012, venituri din mai multe părţi vor completa în mod corespunzător numărul de surse. Fiecare contribuabil trebuie să-şi completeze singur formularul 200 şi să îl trimită la Fisc, împreună cu eventualele anexe (formularul 201 - venituri realizate în străinătate; formularul 230 - cedarea a 2% din impozitul pe venit). Declaraţiile se pot depune direct la sediul Fiscului, pot fi trimise prin poştă sau online (numai de cei care dispun de un certificat digital calificat). Formularul 200 se poate obţine direct de la sediul unităţilor fiscale din Constanţa sau de pe site-ul www.anaf.ro, de la secţiunea „Asistenţă contribuabili - Toate formularele cu explicaţii”.

TEHNICALITĂŢI Desigur, obţinerea formularului este partea uşoară. Pentru cei mai mulţi dintre noi, completarea sa este mai complicată. Iată, în continuare, cum se face. La rubrica „Anul”, scrieţi „2012”. Apoi completaţi datele de identificare - nume, prenume, cod numeric personal, adresă. Rubricile „Telefon”, „Fax” şi „E-Mail” sunt opţionale. Bifaţi apoi sursa din care aţi obţinut venituri în anul precedent. Dacă aţi bifat „Drepturi de proprietate intelectuală”, spre exemplu, alegeţi ulterior „Sistem real” (la „Determinarea venitului net”) şi „Individual” (la „Forma de Organizare”). La punctul patru din secţiunea II, „Obiectiv principal de activitate”, treceţi „Drepturi autor” (ce completaţi aici depinde de ce surse de venit aţi avut). La punctul cinci, treceţi numele firmei de la care aţi obţinut venituri, în 2012.

MATEMATICA NE OMOARĂ Ajungem la cifre. În primul rând, aveţi nevoie de o adeverinţă de la angajator, în care sunt trecute toate datele necesare. 1. Venit brut - treceţi venitul brut trecut pe adeverinţă; 2. Cheltuieli deductibile, din care - treceţi suma obţinută din următorul calcul: 20% din venitul brut plus alte deduceri; 2.1 Contribuţii sociale obligatorii, potrivit legii - puneţi suma trecută pe adeverinţă în dreptul rubricii „Alte deduceri”; 3. Venit net anual - scădeţi suma trecută la punctul doi din cea trecută la rândul unu. La final, pe a doua pagină a Formularului 200, semnaţi-vă la rubrica „Semnătură contribuabil”. Dacă vreţi să ştiţi cât trebuie să plătiţi, înmulţiţi venitul net anual cu 16%, apoi scădeţi suma trecută pe adeverinţă la rubrica „Total impozit lunar”. Termenul limită este 27 mai, iar nedepunerea formularului 200 se sancţionează cu amendă între 50 şi 500 lei.

Taguri articol


12