Cum distruge Udrea turismul românesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
95% din Legea Turismului, de neaplicat!

Cum distruge Udrea turismul românesc

Eveniment 04 August 2011 / 00:00 830 accesări

LEGEA TURISMULUI Legea Turismului, un act normativ aşteptat de toţi actorii implicaţi în acest domeniu (autorităţi locale şi structurile asociative ale acestora, asociaţiile patronale şi agenţii economici din turism), care ar fi trebuit să reglementeze activitatea din turism bulversată în ultimii ani de sutele de modificări aberante ale legislaţiei. Un act normativ scurt şi concis, fără loc de interpretări, de la care să se poată pleca spre o strategie pe termen lung. Din nefericire, proiectul de lege dezbătut şi adoptat de senatori şi analizat în prezent de deputaţi este departe de a fi ceea ce îşi doresc cei care trăiesc din turism. Prima formă a Legii Turismului s-a realizat cu consultarea factorilor implicaţi în această activitate, toată lumea crezând că în sfârşit “biblia” turismului va vedea lumina. Nimic mai fals, pentru că “specialiştii” din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) au reuşit, prin sutele de modificări aduse, să pună pe masa senatorilor un proiect de lege din care nici măcar 5% nu se poate aplica. Sutele de amendamente făcute la acest act normativ de către senatori, care aveau rolul să redea forma iniţială a legii, au picat în faţa senatorilor puterii care, ameninţaţi de ministrul Elena Udrea, au votat toate inepţiile MDRT şi au trimis la Camera Deputaţilor o lege a turismului la fel de proastă precum guvernarea portocalie.

DEZBATERE ÎN COMISIE Deşi sunt în vacanţă parlamentară, deputaţii din Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului (CAPAT) s-au întrunit ieri, în staţiunea Olimp, pentru a analiza proiectul Legii Turismului. Aşa cum era şi normal, la lucrările comisiei au fost invitaţi să participe şi să-şi spună punctul de vedere primarii localităţilor riverane Mării Negre şi Asociaţiile Patronale din Turism. Prezent la şedinţa de ieri, primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a declarat: “În primul rând, cred că plajele trebuie să treacă în administrarea autorităţilor locale, care ştiu cel mai bine să le administreze. De asemenea, cred că trebuie să se stabilească o strategie a investiţiilor în infrastructură în funcţie de numărul de turişti atraşi, şi nu în funcţie de culoarea partidului din care face parte primarul. Eforie este pe locul al doilea în ceea ce priveşte numărul de turişti, dar din nefericire nu a primit niciun ban pentru investiţii. Tot ceea ce s-a făcut s-a făcut din fonduri proprii sau prin diverse programe cu fonduri europene pe care am reuşit să le accesăm. Cred că această lege trebuie să vină şi să susţină autorităţile locale, nu să le îngrădească şi să le transforme în subordonate ale nu ştiu cărui minister”, a declarat Brăiloiu.

PLAJELE, ÎNCĂ ÎN ADMINISTRAREA STATULUI Problema plajelor este departe de a fi rezolvată fără o soluţie favorabilă primarilor în viitorul apropiat. “Sunt foarte multe lucruri de făcut pe litoral, şi vorbesc aici de infrastructură. Începând de la iluminatul public, la întreţinerea spaţiilor verzi, la reabilitarea drumurilor şi aleilor pietonale şi până la punerea unei ordini urbanistice în staţiuni. În ceea ce priveşte plajele, trebuie să recunoaştem că lucrurile nu merg bine în prezent. MDRT şi Ministerul Mediului pot găsi soluţii pentru ca plajele să treacă la autorităţile locale. În prezent însă, plajele sunt domeniul public al statului de interes naţional, şi în administrarea statului. De la nivelul UE s-a solicitat o singură entitate pentru discuţii în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene. În aceste condiţii, trecerea plajelor la autorităţile locale ar însemna pierderea a 130 de milioane de euro, bani destinaţi refacerii plajelor şi digurilor”, a declarat, cu sinceritate, preşedintele CAPAT din cadrul Camerei Deputaţilor, Sulfina Barbu.

INDIFERENŢĂ SAU INCOMPETENŢĂ? Reprezentanţii MDRT, prezenţi la şedinţa de ieri a comisiei, păreau că au venit în vacanţă şi că Legea Turismului este o variabilă supărătoare, care îi ţine departe de plajă. Complet nepregătiţi, aceştia nu au făcut decât să susţină o serie de inepţii şi să-şi sune şefii când întrebările îi băgau la colţ. Adică, mai tot timpul! Una dintre cele mai amuzante inepţii se referă la controlul autorizaţiilor în staţiunile turistice. Mai exact, în lege au prevăzut ca autorizaţiile de construire să fie date sau avizate de MDRT. Ceea ce nu ştiu angajaţii MDRT şi au aflat ieri este că toate construcţiile de pe litoral, inclusiv cele declarate de ministresa Udrea ca fiind ilegale, AU avizul MDRT! Mai titrat, secretarul de stat din cadrul MDRT, Eugen Curteanu, a încercat să explice comisiei “viziunea” ministerului referitoare la controlul autorizaţiilor de construire: ajutor oferit autorităţilor locale care nu au fondurile necesare actualizării planurilor urbanistice (sic!)! Atât Curteanu, cât şi ceilalţi reprezentanţi ai MDRT au fost prinşi în offside de către deputaţii din Comisia de Administraţie, fiind în imposibilitatea de a oferi răspunsuri clare şi serioase la întrebările concrete pe care le primeau. Ca o culme strigătoare la cer a “priceperii”, în varianta Legii propusă de MDRT (care a trecut şi de senatori!!!!), la articolul 7 alin. 7 se arată: “…Consiliul Local poate institui o taxă hotelieră de 1%…”. Atenţie! Special pentru reprezentanţii MDRT! Taxa hotelieră percepută de autorităţile locale este reglementată de Codul de Procedură Fiscală şi este între 0,5 şi 5% şi, ca atare, Legea turismului nu poate modifica Codul Fiscal!!!

Pe toată durata şedinţei, reprezentanţii MDRT au afişat un calm ieşit din comun, conştienţi poate că, indiferent de varianta care va ieşi din această comisie, Legea va fi votată de deputaţi în plen tot aşa cum va dori Elena Udrea. Pe toată durata şedinţei, ei au înroşit telefoanele mobile, ţinându-şi şefii la curent referitor la stadiul lucrărilor şi de cele mai multe ori cerând sfaturi şi răspunsuri pentru întrebările pe care le primeau.

O CONCLUZIE FIREASCĂ Veniţi probabil pentru un sejur la mare, reprezentanţii MDRT au tratat, pur şi simplu, cu indiferenţă şedinţa Comisiei de Administraţie, făcând de râs instituţia pe care o reprezintă.



12