Cum e viața cu salariul minim?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Experiment ”Telegraf”

Cum e viața cu salariul minim?

Eveniment 17 Ianuarie 2015 / 00:00 12069 accesări

Unul din cinci români - adică aproape cinci milioane de persoane - se confruntă cu sărăcia. O spune Proiectul strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei (2014 - 2020), pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) pe site-ul propriu - www.mmuncii.ro. Documentul arată că această situație îngrijorătoare este determinată de venitul insuficient, iar o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă. Mai exact, trei sferturi dintre persoanele sărace se află în situații disperate de cel puţin trei ani. De asemenea, o treime din populaţie nu-şi poate permite să achiziţioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent. Potrivit proiectului, încă mai există copii care nu au mers niciodată la şcoală, iar procentul tinerilor fără o educaţie adecvată este ridicat. Proiectul de strategie mai arată că multe persoane sunt în continuare inactive sau neangajate formal, cu şanse mici de a căpăta acces corespunzător la piaţa muncii, şi că există inegalităţi în ceea ce priveşte acoperirea cu servicii medicale de bază. Guvernul și-a propus să micşoreze cu 400.000, până în 2020, numărul persoanelor sărace, potrivit aceluiași proiect. În acest context, se propune un cadru conceptual bazat pe crearea de locuri de muncă şi asigurarea unor oportunităţi pentru persoanele nevoiașe, precum şi pe promovarea egalităţii de şanse în sferele economice şi sociale pentru grupuri vulnerabile.

A CRESCUT SALARIUL MINIM

Începând din ianuarie anul acesta, salariul minim brut a crescut, de la 900 de lei, la 975 de lei. Mai mult, salariul minim pe economie va ajunge în 2015 la 1.050 de lei, anunța, în noiembrie 2014, fostul ministru al Finanțelor, Ioana Petrescu. Prima majorare a fost făcută de la 1 ianuarie, urmând ca o a doua creştere să aibă loc la 1 iulie. Cu toate acestea, mulți români consideră că acești bani nu le sunt suficienți să ducă un trai decent.

EXPERIMENT

Ne-am gândit să facem un experiment pentru a vedea cum se descurcă o persoană în condițiile unui venit de 975 de lei brut pe lună (724 de lei net - bani în mână), din care se reţin 251 de lei contribuţii sociale la pensie, sănătate, şomaj și impozit pe salariu. Dacă facem un calcul, asta înseamnă că un salariat român câștigă pe ora lucrată 4,525 lei, iar într-o zi de lucru normală va primi aproximativ 36 de lei. Dacă e să ne întrebați pe noi, să trăiești cu mai puțin de 800 de lei, în Constanța anului 2015, poate fi o adevărată provocare, dar cu toate acestea, unii și-o asumă, iar la sfârșitul lunii ies supraviețuitori.

LA NIVEL NAȚIONAL, UN NUMĂR DE APROXIMATIV 1.471.356 DE SALARIAȚI, DINTRE CARE 488.630 LUCREAZĂ ÎN SECTORUL BUGETAR ȘI 982.726 SUNT ÎN SECTORUL CONCURENȚIAL, AU SALARIUL MINIM PE ECONOMIE.

PE CE SE DUC BANII ROMÂNILOR...

Aproape jumătate din salariu se duce pe alimente și băuturi. Un raport al companiei de cercetare de piață Food Drink Europe, publicat în 2014, relevă faptul că un român cheltuieşte 41% din venitul său lunar pe alimente şi băuturi, cea mai mare pondere la nivelul UE, în contextul în care veniturile reprezintă 25% din media europeană, pe când preţurile la multe produse sunt aliniate celor din statele din regiune şi chiar din Occident. Astfel, în timp ce un român cheltuiește pe aceste produse aproape jumătate din venitul său lunar, media la nivelul UE este de sub 15%, ponderea scăzând chiar sub acest prag pentru statele dezvoltate din Vest, precum Germania, Suedia sau Luxemburg. Dacă o persoană alocă aproximativ 297 de lei pe lună pe mâncare, înseamnă că, zilnic, cam 10 lei se duc pe hrană, fără să luăm în calcul și alte cheltuieli. Ce se poate cumpăra din acești bani? Bugetul zilnic permite, spre exemplu, o omletă, o porție de supă, două pâini și doi-trei crenvurști. O bună pondere din salariu este alocată și pentru plata facturilor la utilități, cablu, internet și telefonie și alte cheltuieli strict necesare. Alte studii arată că pentru îmbrăcăminte sau sănătate sunt alocate procente foarte mici din venituri. La fel și pentru educație și distracție, care se află la coada clasamentului.

Ghid de supraviețuire cu bani puțini

Cum faceți să vă ajungă 724 de lei - salariul minim pe economie - timp de 30 de zile? Prof. univ. Oana Nițu, de la Facultatea de Științe Economice a Universității ”Ovidius” din Constanța, spune că ar fi indicat să eliminaţi toate cheltuielile inutile și să încercați să faceți doar cumpărături care vă sunt cu adevărat necesare, care să acopere doar nevoile de bază. Specialiștii recomandă să planificați atent bugetul și să țineți o evidenţă lunară a veniturilor şi cheltuielilor, care să vă ajute să aflați unde se duce mare parte din banii câştigaţi. Puteți face o listă cu cheltuielile importante, cum ar fi alimentele, întreţinerea sau ratele, precum și o listă cu cheltuielile secundare, la care adăugaţi data încasării veniturilor, dar şi data fiecărei plăţi. Astfel, veţi şti cât înseamnă cheltuielile fixe şi cât puteţi reduce din cheltuielile flexibile. Renunţarea la ieşirile în oraş poate fi unul din primii paşi. Știm cu toții că socializarea este importantă, dar ieşirile în oraş sunt scumpe. Faceţi vizite prietenilor acasă, sau chemaţi‑i la voi, și evitați să mergeţi la restaurante dacă nu vă permiteţi.

Ce îți poți lua cu salariul pe o oră

Cu salariul pe o oră (aproximativ 4,5 lei), un român are suficienți bani cât să-și cumpere o jumătate de kilogram de roșii, o sticlă cu ulei, un pachet cu unt, un litru de lapte și aproape un litru de benzină, spre exemplu.

Unde să vă căutați locuință

Am luat în calcul și varianta locuirii în chirie. Să zicem că stați într-o garsonieră pentru care plătiți 600 de lei chirie, neluând în calcul cheltuielile de întreținere. În aceste condiții, mai mult de 90% din venituri se duc doar pe chirie, ceea ce înseamnă că ar fi cazul să vă reorientați. La Constanța, cele mai ieftine garsoniere le găsiți în cartierele Kilometrul 4 - 5 sau Poarta 6, unde prețurile variază între 100 și 150 de euro. La aceste prețuri ar fi indicat să mai locuiți cu o altă persoană și să negociați cu proprietarul ca suma să fie fixă și în lei, avertizează prof. univ. Oana Nițu, deoarce cursul euro poate varia și e posibil să fiți nevoiți să scoateți mai mulți bani din buzunar. O altă variantă ar fi să locuiți în gazdă. Suma maximă ar fi 500 de lei pe lună, incluzând cheltuielile de întreținere.



12