Cum fentează patronii statul şi angajaţii?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Munca „la gri“ ia amploare

Cum fentează patronii statul şi angajaţii?

Social 10 Martie 2014 / 00:00 10340 accesări

COMPLICI În ultimii ani, munca „la gri“ (adică parţial legală) a început să ia amploare de la o zi la alta. Cocoşaţi de taxe şi impozite, tot mai mulţi afacerişti constănţeni preferă să angajeze persoane cu contracte de muncă pe două sau patru ore, însă timpul de muncă să nu corespundă cu cel din realitate. De altfel, şi cele mai multe sesizări primite de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa sunt legate de faptul că angajaţii spun că au contracte part-time, dar muncesc mult mai mult. Inspectorul-şef al ITM Constanţa, Eugen Bola, spune că există cazuri când angajaţii sunt complici cu angajatorii încă din primele luni de activitate. Din disperarea de a-şi păstra locul de muncă, unii salariaţi semnează contractul de muncă pe câteva ore, pentru că aşa vrea angajatorul, urmând ca restul de bani pentru timpul de lucru prestat să îl primească „la negru“. Potrivit lui Bola, în momentul în care, din diferite motive, angajatorul nu mai achită suma pe care au stabilit-o împreună, angajatul sesizează acest lucru la ITM, însă uită să spună că s-au înţeles verbal. „Am avut şi situaţii în care petentul a recunoscut că s-au înţeles să treacă în contract două ore, dar să primească în mână 1.000 de lei. Şi pentru că patronul nu l-a mai plătit, acesta s-a supărat şi l-a reclamat la ITM. Pentru că în pontaj apărea cu două ore, pe statul de plată era trecut tot cu două ore şi suma aferentă, nu am avut ce să-i facem angajatorului, întrucât omul nu a fost silit să semneze un contract de muncă. Este greu de dovedit că ei s-au înţeles verbal”, a spus inspectorul-şef.

PÂRGHII DE CONTROL LIMITATE Potrivit afirmaţiilor lui Bola, pârghiile de control ale inspectorilor de muncă sunt, însă, limitate. „Noi nu ne putem substitui niciunui organ de cercetare penală şi nici instanţei de judecată. Prin controalele pe care le facem, nu putem decât să constatăm anumite lucruri pe care să le transmitem petentului. Angajatul poate să facă dovada prin orice mijloc de probă, însă numai la instanţa de judecată”, a explicat inspectorul-şef. Pe de altă parte, mai există o situaţie în care omul semnează contractul în alb şi acesta este completat ulterior cu două, patru sau şase ore, fără ca el să ştie, muncind în realitate mult mai mult. În acest caz, inspectorul-şef le recomandă angajaţilor să fie foarte atenţi la ceea ce semnează şi, dacă au dubii în ceea ce priveşte contractul, să solicite la ITM Constanţa un extras al acestuia din programul Revisal. „Cei care semnează un contract de muncă trebuie să fie foarte atenţi la câteva aspecte. În primul rând, la locul de muncă. Am avut o situaţie când un angajat ne-a sesizat spunând că a semnat un contract de muncă pentru a lucra în Constanţa şi după câteva zile i s-a spus să lucreze în afara oraşului. S-a dovedit că acesta nu a citit contractul de muncă, unde era specificat că au puncte de lucru şi în alte localităţi din judeţ. Pe lângă locul de muncă, trebuie să verifice salariul şi timpul de muncă. Sunt câteva elemente extrem de importante care, până la urmă, fac obiectul celor mai multe sesizări”, a spus Bola. Firmele care practică fenomenul muncii „la gri“ riscă amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei, mergând până la 10.000 de lei pentru angajatorii care nu înregistrează în Revisal contractele de muncă.

CE SPUN ANGAJATORII Pentru unii patroni, posibilitatea de reducere a salariilor în acte este văzută ca o oportunitate de a micşora presiunea fiscală asupra firmelor. „Din păcate, statul pe mine nu mă ajută cu nimic. Din contră, încearcă să-mi pună beţe în roate şi eventual să mă execute silit pentru o datorie de doi lei, la propriu. Decât să dau bani la stat pentru contribuţii şi impozite, mai bine îi dau omului în mână acei bani, să se folosească de ei”, a declarat un angajator din Constanţa.

Taguri articol


12