Secretariatul General al Guvernului (SGG) va lansa oficial în primăvara anului viitor un portal cu sondaje privind percepţia cetăţenilor despre nivelul de dezvoltare a ţării, a declarat George Surugiu, consilier superior la Direcţia pentru Strategii Guvernamentale din cadrul SGG.
„Portalul va oferi acces la informaţii şi date statistice preluate de la diverse instituţii naţionale şi internaţionale şi în acelaşi timp va oferi ocazia de a cunoaşte informaţii clare despre percepţia cetăţenilor cu privire la programele şi strategiile guvernamentale, politicile publice aplicate, astfel încât funcţionarii şi decidenţii din administraţia publică să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză şi în interesul cetăţenilor. Portalul va putea fi accesat de oricine, probabil cu nişte mici excepţii pe zona de securitate, unde sunt nişte informaţii care nu vor putea fi date direct marelui public. Cei 100 de indicatori principali vor acoperi tot ce este mai important, de la PIB şi până la consumul anual de carte pe cap de locuitor", a spus Surugiu, vineri, cu prilejul unei conferinţe despre proiectul „Starea naţiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice”.
Domeniile de pe portal se vor referi la: demografie şi capital uman; dezvoltare economică şi infrastructură; mediu şi dezvoltare sustenabilă; finanţe şi capital financiar; educaţie şi cultură; agricultură, hrană şi securitate alimentară; sănătate; securitate naţională şi ordine publică; energie şi resurse naturale; guvernanţă, instituţii şi capital social; ştiinţă, tehnologie şi inovare; mediu european şi global al dezvoltării. El a afirmat că acest portal va fi un instrument inovator la nivelul Europei centrale şi de est ca mărime şi funcţionare. „Datele statistice referitoare la România vor putea fi comparate în interiorul ţării, între zonele de dezvoltare, între regiuni se va putea compara situaţia din România cu cea a vecinilor, cu cea a ţărilor din UE, astfel încât să se obţină o perspectivă comparativă care să arate clar care este starea de fapt şi să ajute decidenţii să ia decizii în cunoştinţă de cauză”, a declarat Surugiu. El a mai spus că statisticile sunt preluate de la diferite entităţi, printre care se numără INS şi Eurostat, iar sondajele de opinie privind percepţia cetăţenilor pe diferite aspecte ce ţin de dezvoltarea ţării sunt efectuate de membri ai echipei proiectului „Starea naţiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice”.
Surugiu a menţionat că portalul va fi în limba română şi va avea şi o variantă în engleză. „Portalul îşi propune să creeze o imagine generică a situaţiei în care se află România, o imagine care va fi perpetuată, datele statistice se vor adăuga treptat, treptat, la fel şi sondajele de opinie publică vor fi făcute publice periodic, astfel încât decidenţii din structurile administraţiei publice centrale şi locale să aibă mereu la îndemână acest mecanism”, a spus Surugiu. Valoarea totală a proiectului este de peste 16,4 milioane de lei, din care cofinanţarea din Fondul Social European reprezintă peste 13,8 milioane de lei.