Educația financiară este un domeniu la care cei mai mulți dintre noi avem lacune severe din cauza faptului că nu am avut principii sănătoase insuflate încă din copilărie. În plus, în școala românească nu au existat niciodată ore de curs în cadrul cărora elevii să poată învăța despre gestionarea finanțelor personale. Astfel, sursa principală de informații din domeniul financiar au devenit părinții. De cele mai multe ori copiii preiau obiceiurile financiare ale părinților fără ca aceștia să realizeze.
Dacă vă doriți să începeți să vă educați copiii despre budgeting și gestionarea banilor, aflați că puteți face acest lucru încă de la vârste fragede, dacă reușiți să împachetați informația într-o formă potrivită nivelului lor de înțelegere.
Între 3 și 5 ani – copiii aflați la această vârstă pot înțelege foarte ușor concepte simple, cum ar fi economisirea banilor primiți de la cei dragi pentru a cumpăra o jucărie mai de calitate în detrimentul unor jucării mai ieftine și mai ușor de stricat. Acest lucru îi învață, fără să își dea seama, cum să își seteze țeluri financiare.
Între 6 și 10 ani – lecțiile despre bani și gestionarea acestora devin cu atât mai complexe cu cât copilul crește și înțelege mai multe lucruri. La această vârstă puteți implementa cu succes sistemul „borcanelor”: luați 3 borcane și etichetați-le „economii”, „cheltuieli” și „donații”. În acest fel copilul va înțelege că banii câștigați pot fi folosiți atât în scopuri proprii, cât și pentru a face un bine celor mai puțin norocoși. De asemenea, în acest moment îi puteți include pe cei mici în deciziile financiare ale familiei, cum ar fi bugetul de cumpărături sau achiziționarea unor obiecte mai scumpe.
Între 11 și 14 ani – la această vârstă copiii stăpânesc deja concepte greu de înțeles de către cei mici, cum ar fi timpul și valoarea obiectelor din jurul lor. Din acest motiv, copiii de 11-14 ani pot avea deja o înțelegere de bază despre cum funcționează banii și economia în lumea reală. Acum este momentul să discutați cu cei mici despre viitorul lor și despre economiile pe termen lung. În plus, pe măsură ce devin adolescenți și tineri adulți le puteți descrie cum funcționează sistemul creditelor și diferite noțiuni de antreprenoriat.
Uneori ne găsim în situații limită din punct de vedere financiar. Atunci când acest lucru se întâmplă, gândurile noastre încep să se concentreze către rezolvarea problemei și mai puțin spre ceea ce contează cu adevărat. Dacă vă regăsiți în această descriere, aflați că există o metodă foarte simplă pentru a scăpa, măcar parțial, de problema financiară care vă macină: apelarea la un împrumut rapid precum cele de pe site-ul imprumuturi rapide. Avantajele unui credit rapid sunt multe, printre cele mai populare numărându-se ușurința accesării și flexibilitatea returnării banilor.
Nu trebuie să vă intimidați atunci când copilul dumneavoastră dorește să afle mai multe lucruri despre economii și gestionarea finanțelor personale. În același timp, puteți chiar dumneavoastră să începeți să îi insuflați principii sănătoase în acest domeniu de la vârste foarte fragede. Profitați de inteligența nativă a celor mici pentru a-i ajuta să devină adulți mai stăpâni pe banii lor decât generațiile anterioare.