Cum își aleg tinerii cariera care li se potrivește?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Târg de oferte educaționale la Maritimo Shopping Center

Cum își aleg tinerii cariera care li se potrivește?

Educație 27 Martie 2016 / 15:05 771 accesări

Cariera potrivită înseamnă o mulțime de alegeri corecte încă din copilărie, când tânărul decide liceul pe care să-l urmeze, facultatea sau școala postliceală care să-i ofere competențele necesare în jobul pe care îl dorește. Pentru a veni în ajutorul tinerilor la început de drum, la Maritimo Shopping Center s-a desfășurat, în weekend-ul care tocmai s-a încheiat (26 și 27 martie), un târg de oferte educaționale la dispoziția viitorilor liceeni, dar și a tinerilor care se pregătesc pentru a alege o facultate.

TÂRGUL LICEELOR TEORETICE Cadre didactice și elevi au încercat să îi convingă pe toți vizitatorii Târgului de licee teoretice că unitatea pe care o reprezintă este o bună alegere pentru un tânăr la început de drum. ”Eu am ales Liceul Teoretic „Traian“ și îi încurajez și pe alți tineri să facă același lucru pentru că este unul dintre cele mai bune licee din județ, are o bază materială destul de avansată, un corp profesoral foarte bine pregătit și este deschis către voluntariat. Elevii sunt din ce în ce mai rar atrași de voluntariat, dar la Liceul „Traian“ tinerii găsesc o mulțime de proiecte în care se pot implica: Festivalul de film pentru liceeni „Filmmic“, Școala de Vară „Traian Summer Camp“, Interculturalitate în spațiul dobrogean, dar și alte proiecte”, a explicat președintele Consiliului Elevilor, Vlad Mustață. Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Constanța (CNME) încearcă să-i atragă pe viitorii elevi prin calitatea actului educațional, dar și prin clase noi, cum ar fi profilul de științe ale naturii intensiv engleză sau germană. ”Avem două clase la profilul uman - filologie și științe sociale, iar de anul acesta introducem și o clasă de a V-a intensiv germană și engleză, unde avem o echipă de profesori cu rezultate deosebite. Liceul nostru este unul cu tradiție și ne bucurăm și de o bună poziționare, fiind în centrul orașului”, a explicat prof. Nicoleta Bechea, prof. de istorie la CNME.

TÂRGUL UNIVERSITAR Cei care se pregătesc să termine liceul au putut consulta oferta educațională a universităților din Dobrogea. Instituțiile de învățământ superior de stat au mizat pe tradiție și experiența în pregătirea tinerilor, dar și pe locurile fără taxă pe care le oferă. ”Avem peste 86 de programe de studii de licență, care se continuă cu peste 70 de programe de masterat și programe doctorale. Suntem o universitate mare, ne preocupăm în permanență să corelăm activitățile teoretice cu cele aplicative, ne preocupăm să inserăm cât mai ușor tinerii pe piața muncii după absolvire, avem taxe rezonabile, se plătesc în tranșe, dar avem și un număr foarte mare de locuri bugetate”, a explicat directorul Biroului de marketing universitar al Universității ”Ovidius” din Constanța, lect. Andreea Moraru. La rândul lor, universitățile private încearcă să-i atragă pe viitorii studenți cu oportunități de practică și prețuri mai mici. ”În anul universitar 2016 - 2017 le facem o ofertă tuturor celor care vor să urmeze o carieră în studii juridice sau studii economice, oferindu-le, pe lângă partea teoretică, și o gamă diversă de laboratoare unde pot aplica noțiunile teoretice, reușind să le asigurăm tinerilor cunoștințele necesare pentru a ocupa un post imediat după absolvire, prin accesul la o companie privată sau într-o instituție de stat”, a explicat decanul Facultății de Științe Juridice și Științe Economice din cadrul Universității ”Spiru Haret”, prof. univ. dr. Mihnea Claudiu Drumea. Profesorul a precizat că, în cadrul facultății pe care o conduce, există o sală de judecată simulată, unde tinerii pot să își exerseze abilitățile juridice și să se familiarizeze cu rigorile instanțelor de judecată, dar și laboratoare de simulare în turism, unde studenții pot să învețe să lucreze cu softurile care se folosesc la ora actuală în companii. Tinerii care au vizitat standurile s-au arătat încântați de oferta bogată a universităților și au spus că s-au gândit deja cam ce ar vrea să studieze. ”Îmi doresc o carieră în navigație, pentru că este un loc de muncă în care se câștigă foarte bine și, deși știu că este destul de greu până reușești să pleci pe mare, la Constanța avem multe firme care caută navigatori. Dacă înveți, eu cred că reușești să pleci. Am luat informații de la toate instituțiile prezente la târg și am discutat mai mult la cele de profil, apoi voi discuta și cu familia și voi lua o decizie”, a spus un tânăr prezent sâmbătă la Maritimo Shopping Center, după ce a vizitat Târgul Universitar. În aprilie, își vor prezenta oferta educațională liceele tehnologice, în cadrul aceluiași eveniment organizat de centrul comercial și Inspectoratul Școlar Județean Constanța.



12