Cum îți dai seama că ai un copil stângaci și ce ai de făcut?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
13 august - Ziua stângacilor

Cum îți dai seama că ai un copil stângaci și ce ai de făcut?

Sănătate 12 August 2016 / 08:18 2205 accesări

Trăim într-o lume a dreptacilor. Instrumentele muzicale, cele de scris, aparatura electrocasnică, toate par special făcute pentru a fi utilizate de către dreptaci. Mai nou însă, sunt luate în considerare şi nevoile stângacilor. Așa au apărut stilourile, pixurile, foarfecele pentru stângaci, iar aceștia au chiar și o zi a lor - pe 13 august, când se sărbătorește Ziua internațională a stângacilor. Dacă mai sunt încă părinţi, bunici sau profesori care consideră că micuțul lor stângaci nu este ca toţi ceilalți - din cauza unor idei preconcepute sau a superstițiilor - şi trebuie neapărat reeducat, ar fi bine să știe că el este absolut sănătos şi dezvoltat normal. ”Cel care scrie cu dreapta se presupune că are o dezvoltare mai bună a emisferei cerebrale stângi și invers”, a precizat, pentru ”Telegraf”, psihologul școlar din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Constanța, Marieta Căescu. Dacă micuţul îşi foloseşte mai mult mâna stângă pentru a mânca, la joacă sau când se spală pe dinţi, cel mai probabil el este stângaci. ”E bine să lăsăm natura copilului să își spună cuvântul, iar dacă vedem că toate activitățile se desfășoară preponderent cu mâna stângă înseamnă că și scrierea va fi orientată tot spre a folosi mâna stângă”, a subliniat psihologul școlar.

CAUZĂ A BÂLBÂIELII?

Psihologii spun că cei care încearcă să transforme un stângaci într-un dreptaci fac o mare greşeală. Copiii stângaci obligaţi să scrie cu mâna dreaptă pot deveni bâlbâiţi sau pot avea dificultăţi de învăţare. ”Scrisul înseamnă până la urmă exprimare. Când exprimarea este dificilă în scris, copilul începe să capete aceleași dificultăți și în exprimarea verbală. De aici pot să se dezvolte tulburări de vorbire”, a declarat specialistul. Mai mult, ei pot refuza să vină la școală sau nu vor mai scrie cu plăcere, din cauza presiunii la care sunt supuși. ”Dacă el scrie cu dreapta pentru că l-am obligat noi, dar mănâncă cu stânga, e clar că i-am contrazis o pornire naturală. De multe ori, copiii care sunt obligați să scrie cu mâna cu care nu sunt abili să o facă vor avea note mici la scris, nu le va plăcea niciodată la școală, vor plânge când trebuie să își facă tema, transferă emoția negativă și acasă și de aici apar necazurile”, a explicat Căescu. Micuții stângaci trebuie să fie îndrumați spre un tipar corect de scriere, pentru că altfel scrisul poate deveni greoi și ilizibil. Ei necesită atenţie individuală și scheme speciale de instruire.

SFATURI PENTRU PROFESORI

Nu doar copiii stângaci întâmpină greutăți. Profesorii, la rândul lor, au o greutate în a-i învăța pe acești copii să scrie, ei fiind obișnuiți cu metoda învățării scrisului cu mâna dreaptă, mai ales dacă și ei sunt dreptaci. ”E adevărat că învățătorilor, scriind cu mâna dreaptă, le este mai ușor să ajute, să direcționeze mâna copilului tot cu mâna dreaptă”, a spus psihologul. Instrumentul de scris, de pildă, stă în mâna stângacilor altfel decât la dreptaci. El trebuie ținut oarecum mai de sus, deoarece un copil stângaci nu vede ce scrie din cauza mâinii lui, iar adeseori întinde cerneala și murdărește hârtia. Și asta deoarece trece cu mâna peste ce a scris în pagină. ”De regulă se înclină caietul spre stânga ca să scrii cu dreapta. Dacă este un copil care scrie cu stânga, este bine să vedem care este poziția lui favorită, iar dacă din acea poziție obține rezultate bune, este bine să stăm deoparte noi, cei care suntem dreptaci și nu ne dăm seama cum se simte mai bine un stângaci - deci lăsăm ca lucrurile să vină și de la el, să învățăm practic natura copilului”, potrivit Marietei Căescu.



12