Cum ne mai îngropăm în România? De acum înainte, morţii vor purta brăţări!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum ne mai îngropăm în România? De acum înainte, morţii vor purta brăţări!

Social 22 Mai 2016 / 17:34 1894 accesări

Cu înmormântatul este ca şi cu fumatul! Toate problemele din România se rezolvaseră şi mai rămăseseră astea două. E, acu’ totul merge strună, că s-au rezolvat şi astea. Ultima rămasă, problema înmormântării, a fost bine gândită şi detaliată de către deputaţi, iar acum se află într-un proiect de lege frumuşel şi proaspăt, care cutremură serios riturile de înmormântare.

Acest senzaţional proiect de lege prevede că decedații vor purta brățări speciale, ca la concert, doar că pe acestea nu vor fi trecute numele trupei şi zona de acces în funcţie de cât ai dat pe bilet, ci datele de identificare a firmei care s-a ocupat de toate procedurile. De ce? Deputaţii spun că firma trebuie să poată fi găsită, dacă este nevoie (?!). Există familii care nu ştiu cu ce firmă îşi îngroapă morţii? Mă rog...

Mai departe, vechiul ritual al fotografierii morţilor, pe care îl întâlnim nu numai la noi în ţară, a fost amendat! Cu excepția procedurilor judiciare, nimeni nu mai are voie să facă poze la morţi! Îmbălsămarea, un alt element important şi chiar de bun simţ, am adăuga, va deveni obligatorie şi plătită de familia îndurerată dacă aceasta vrea sicriu deschis sau dacă decedatul este transportat la o distanță mai mare de 30 de km.

De asemenea, în sicriu, pe lângă cele dragi mortului, se va aşeza, în spiritul odihnei veşnice, şi o mostră de cel puțin 10 ml de biocid folosit la îmbălsămare, pentru a facilita examenul toxicologic, la o eventuală deshumare. Firmele de pompe funebre nu mai au voie să funcționeze dacă au datorii la stat, iar sicriele trebuie să aibă certificate de conformitate, rezistență la șocuri mecanice și etanșeitate.

Și cine nu respectă aceste noi interdicții riscă amenzi uriașe, între 5.000 și 20.000 de lei.

Potrivit legii actuale (102/2014 - n.r.), familia are obligaţia să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului. Asta dacă în parohia respectivă există așa ceva.De asemenea, românii pot avea parte de o înmormântare civilă sau laică, iar oamenii au posibilitatea de a alege, în timpul vieții, modul în care vor fi înhumați, având și opțiunea de a fi incinerați sau nu. „Înmormântarea poate fi religioasă sau laică, precedată sau nu de incinerare. Locul şi modalitatea înmormântării vor fi conforme voinţei exprimate în timpul vieţii de persoana decedată, fără nicio modificare a ultimei voinţe a acesteia”, se arată în art. 16 al Legii privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare din România.

Taguri articol


12