Cum ne păzim de efectele neplăcute ale gerului!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministerul Sănătății recomandă

Cum ne păzim de efectele neplăcute ale gerului!

Sănătate 22 Ianuarie 2016 / 17:46 784 accesări

Cum și în acest weekend se anunță temperaturi cu minus, specialiștii vin cu mai multe sfaturi pentru a evita efectele neplăcute ale gerului. Astfel, Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei să asculte recomandările medicilor, să evite deplasările în spații deschiseși expunerea la frig,să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilorşi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.”În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate - căciuli, mănuși etc.Trebuie evitatăexpunerea prelungită a mâinilorși picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicațiași este recomandată consultarea medicului”, potrivit MS. Specialiștii de sănătate publică din MS recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiaceși respiratorii, să evite deplasărileși frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor - aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportati pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizareși neechipate corespunzător. Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuieevitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon. MS a reluat atenționarea către direcțiile de Sănătate Publică județeneși a Municipiului București pentru a lua toate măsurile care se impun la nivelul unităților sanitare, astfel încât acestea să poată primi, triași interna un număr mai mare de pacienți, pe perioada vizată.De asemenea, MS a solicitatDirecțiilor de Sănătate Publică să verifice stocurile de medicamente necesare pentru tratamentul pacienților afectați de temperaturile scăzute din această perioadă. Totodată, serviciile de ambulanță județene au fost avertizate să suplimenteze numărul de echipajeși să doteze corespunzător mașinile de intervenție, în funcție de necesitățile din teren.

CAZURI DE GRIPĂ Precizăm că 3 constănțeni au fost diagnosticați cu gripă în săptămâna 11 - 17 ianuarie 2016 (doi cu gripă de tip A, subtip H1, și unul - tip A, nesubtipat), a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) din România. În total, în țară (București, Constanța, Iași, Vrancea, Galați, Dâmbovița) au fost semnalate în perioada menționată 12 cazuri de gripă, din care 10 de tip A, subtip H1, unul de tip A, nesubtipat, și unul de tip A, subtip H3.

ATENȚIE ȘI LA ANIMALE!

La rândul lor, veterinarii atenționează crescătorii de animale, dar și pe posesorii de animale de companie să acorde o atenție sporită acestora. Specialiști ai Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor vin cu o serie de recomandări. Crescătorii de animale trebuie să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; să asigure cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic etc.); să asigure buna funcţionare a echipamentelor de adăpare şi de furajare. Nu în ultimul rând, trebuie verificate toate echipamentele, în principal generatoarele de energie electrică. ”La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă”, potrivit ANSVSA.

Taguri articol


12