Cum ne protejăm de soare în funcţie de tipul pielii?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un bronz frumos şi sănătos

Cum ne protejăm de soare în funcţie de tipul pielii?

Sănătate 10 Iunie 2014 / 00:00 661 accesări

Vremea frumoasă din ultima perioadă a adus pe litoral un număr mare de turişti, multe dintre plaje fiind deja pline. Oamenii se bucură de razele soarelui, vor să se bronzeze cât mai rapid, însă nu conştientizează riscurile la care se expun dacă nu ascultă sfaturile medicilor. Maria, din Ploieşti, a venit încă de vineri în staţiunea Mamaia. După două zile de stat la soare de dimineaţă până seara, s-a ales cu arsuri pe o mare parte a suprafeţei corpului. Recunoaşte că nu a folosit nicio cremă pentru protecţie solară şi regretă. „Nu este prima dată când vin la mare şi fac plajă. Ştiam de cremele pentru protecţie solară, dar am crezut că nu e prea puternic soarele, aşa ca în iulie. Am fost la medic şi mi-a dat nişte creme, dar mi-a şi interzis să mă mai expun la soare o perioadă”, a spus ea. Minivacanţa ei s-a terminat, dar a promis că, atunci când va reveni la mare, îşi va lua crema potrivită tipului ei de piele, aşa cum i-a recomandat medicul.

CREMELE POTRIVITE Medicii atrag atenţia că turiştii trebuie să acorde o atenţie sporită factorilor de protecţie. Şeful Clinicii Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”(SCJU) Constanţa, dr. Gheorghe Nicola, recomandă iubitorilor de plajă să se expună la soare doar între orele recomandate, respectiv dimineaţa până-n ora 10.00 sau 11.00, iar după-amiază, după orele 17.00 - 18.00. “În afara intervalului, nivelul ultravioletelor este ridicat, existând pericole pentru populaţie”, spune medicul-şef. El recomandă expunerea la soare doar după ce s-a aplicat pe piele o cremă cu factor de protecţie în funcţie de fototipul de piele. De exemplu, spune doctorul, pentru fototipul I (piele foarte albă) se recomandă o cremă cu factor de protecţie 50+, iar în cazul fototipului II (piele albă) - o cremă cu factor de protecţie de peste 30. Cu cât pielea este mai închisă la culoare, cum este cazul fototipurilor III, IV, V şi VI, ultimele trei fiind mai rare pentru ţara noastră, se recomandă un factor de protecţie mai mic. „Persoanele cu fototipul I şi II trebuie să se expună la soare treptat şi nu pentru un interval de timp îndelungat, întrucât în acest caz UV sunt mai dăunătoare. Maximum de UV se înregistrează la ora prânzului”, a declarat dr. Nicola. Efectele UV nu se observă imediat, însă, în timp, pot avea consecinţe tragice, spune medicul-şef. Mai întâi poate apare eritemul actinic, acea înroşire a tegumentului expus, urmând ca, în timp, să apară chiar şi cancerul cutanat. „Nu trebuie să ne aşteptăm la un efect imediat, ci după ani, chiar zeci de ani”, explică dr. Nicola, adăugând că cele mai expuse riscului sunt persoanele cu fototipul de piele I şi II.

ATENŢIE CE NĂMOL APLICAŢI PE PIELE! Vânzătorii ambulanţi şi-au făcut din nou apariţia. Ei vând celor de pe plajă pufuleţi, gogoşi, dar şi scoici sau vestitul nămol de Techirghiol, aşa cum spun ei. Medicii atenţionează, însă, că respectivul conţinut nu este nămolul folosit în sanatoriile speciale şi că, dacă îl utilizează, amatorii riscă să se aleagă cu o serie de boli de piele. Vânzătorii ambulanţi nu fac altceva decât să ia reziduurile, în niciun caz nămolul sapropelic indicat în diferite afecţiuni. În staţiunea Mamaia, de exemplu, există nămol ambalat special în farmacii, aşa că cine are indicaţii îl poate achiziţiona din surse autorizate. Specialiştii susţin că el trebuie aplicat în cure de cel puţin o săptămână, dar numai la recomandarea medicului.



12