Postul Paştelui, care începe în 3 martie şi se finalizează la 19 aprilie, este cel mai drastic dintre toate cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe. În toată perioada (40 de zile) există doar dezlegări la peşte, pe 25 martie şi în Duminica Floriilor, pe 13 aprilie. Cine vrea să ţină postul ca la carte s-ar putea confrunta cu o serie de probleme de sănătate dacă nu se alimentează corespunzător. Astfel, cine se simte slăbit este bine să ia în calcul următoarele sfaturi. Astfel, este recomandat ceaiul verde îndulcit cu o linguriţă de miere, în loc de cafea. El oferă un plus mai mare de energie. Un alt sfat al specialiştilor face referire la respectarea celor trei mese pe zi (dimineaţă, prânz şi seară), dar şi asigurarea gustărilor (fructe, alune, seminţe, migdale şi nuci). Verdeţurile au şi ele rolul lor în alimentaţia zilnică, respectiv asigură necesarul zilnic de vitamine şi minerale. S-ar părea că cel mai mare conţinut de vitamine şi minerale îl au urzicile şi spanacul. Pentru energie este recomandată şi ciocolata neagră cu peste 85% cacao (ea fiind un produs de post). Totodată, hidratarea are şi ea rolul ei. Astfel, se recomandă sucurile din fructe, preparate în casă, dar şi apă plată (cel puţin doi litri pe zi).