Cum ne-au adormit politicienii de Ziua Marinei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un fel de... „Am venit ca să fim aici“

Cum ne-au adormit politicienii de Ziua Marinei

Politică 15 August 2016 / 18:07 2734 accesări
Klaus Iohannis a participat pentru prima dată la Ziua Marinei în calitate de șef al statului. „E frumos și plin de substanță la voi, aici”, a spus el.

Klaus Iohannis a participat pentru prima dată la Ziua Marinei în calitate de șef al statului. „E frumos și plin de substanță la voi, aici”, a spus el.

Fără îndoială, evenimentul dedicat Zilei Marinei de anul acesta a fost marcat de multe premiere, și nu ne referim doar la exercițiile militare și demonstrațiile speciale nemaivăzute până acum. Este primul an în care Klaus Iohannis a binevoit să participe în calitate de șef al statului. Din motive care ne sunt încă necunoscute, el nu a fost prezent la manifestările dedicate Zilei Marinei din 2015 și a preferat să îl trimită pe unul dintre consilierii săi. A venit, totuși, la evenimentul din 2016, să nu creadă careva că a dispărut din peisaj.

PREZENȚĂ DISCRETĂ, DISCURS ANOST

Nu a ieșit prea mult în evidență și s-a rezumat la un discurs nu tocmai scurt, dar care nu a surprins cu nimic. A servit publicului aceleași generalități, în aceeași formă plictisitoare pe care o au toate discursurile sale. Aceleași discuții despre poziția strategică a României, despre importanța istorică a Mării Negre și a țărilor riverane s-au regăsit și în cuvântarea lui Iohannis. Evident, nu puteau lipsi cuvinte și expresii-cheie precum „strategic”, „geopolitic”, „stabilitate”, „securitate”, „regiune fierbinte”, „NATO” și „plan de țară”, rostite numai în anumite momente, pentru a mai trezi din somn (sau a adormi mai adânc) audiența. E drept că a avut câteva tentative de a spune lucruri interesante, dar care au eșuat lamentabil. De exemplu, a vorbit despre Summitul NATO de la Varșovia, dar singurele lucruri pe care le-a spus au fost că „România va urmări în continuare consolidarea securității și apărării pe dimensiunea maritimă” și că „în 2017 vom continua exercițiile și activitățile de pregătire la un nivel superior de complexitate”. De asemenea, el a adus în atenție faptul că „Forțele Navale Române au nevoie, cu prioritate, de dotări corespunzătoare”. Să sperăm că aceste „dotări corespunzătoare” vor putea fi asigurate din cei 2% din PIB pe care îi primește Apărarea, grație intervențiilor sale pe care le-a numit, elegant, „consultări”. După festivități, Iohannis a părăsit evenimentul într-un stil care ne amintește izbitor de fostul președinte Traian Băsescu. El a salutat publicul fără să se „scufunde” prea tare în baia de mulțime, spunând „e frumos aici, la voi”.

MINISTRUL APĂRĂRII, DESPRE PASIUNEA... CONSILIERULUI SĂU

În afară de Iohannis, la Ziua Marinei a susținut un discurs și ministrul Apărării, Mihnea Motoc. El a vorbit, înainte de toate, despre fascinația față de meseria de marinar. „Parcă nicio profesie nu-mi inspiră admirația, așa cum o face cea de marinar. E posibil să fie vorba despre legătura puternică și misterioasă cu marea, de pericolele aparte ale apelor, de poveștile și activitățile marinărești neaccesibile oricui, de frumusețea uniformei, ori de toate acestea”, a declarat Motoc în deschiderea cuvântării sale. Nu ne este foarte clar dacă ministrul Apărării vorbea despre pasiunea sa pentru meseria de marinar sau despre cea a consilierului care a scris discursul. Nu de alta, dar nu părea deloc natural. Știm că protocoalele sunt destul de stricte în momentul în care oficialitățile susțin un discurs. Dar, dacă tot bat sute de kilometri pentru a participa la un eveniment, ar fi bine ca politicienii să fie mai originali și mai specifici, atunci când vorbesc cu poporul pe care îl reprezintă. În rest, niciun reprezentant al autorităților locale nu a catadicsit să se adreseze publicului.

PREȘEDINTELE ȚĂRII, JIGNIT ÎN FAȚĂ DE UN CETĂȚEAN

Prima participare a lui Klaus Iohannis la Ziua Marinei în calitate de șef de stat ne amintește izbitor de perioada în care Traian Băsescu se trata cu băi de mulțime. Și Iohannis, la rândul său, a făcut băi de mulțime... însă fără prea multă „spumă”. Totodată, actualul președinte s-a confruntat cu incidente asemănătoare cu cele de care a avut parte Băsescu. Dacă, în urmă cu mai mult de doi ani, fostul șef de stat era scuipat în fața întregii mulțimi, anul acesta, Iohannis ar fi putut avea parte de un tratament asemănător din partea unui cetățean. În momentul în care îi saluta pe oamenii de pe margine, Iohannis a fost apostrofat de un om care l-a acuzat că aruncă banii românilor pe propriile mofturi. „Să vă fie rușine! Sunteți un președinte nesimțit”, a strigat omul. Totuși, el s-a liniștit repede, așa că nu a mai fost nevoie de intervenția forțelor de ordine.

Citește și:

Ziua Marinei, o sărbătoare unică! Surprize și demonstrații în premieră



12