Amenzile usturătoare date de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța angajatorilor care încalcă flagrant legea nu au eradicat în totalitate fenomenul muncii la negru. Corpul de control Relaţii de Muncă din cadrul ITM Constanţa a verificat luna trecută 477 de agenți economici din județ, dintre care 68 au primit amenzi în valoare de 766.100 de lei, iar alți opt au primit avertismente. ITM Constanța a derulat activități de control și verificare a societăţilor comerciale care își desfășoară activitatea în judeţ. Au fost dispuse 566 de măsuri cu termen de remediere a neconformităților constatate în urma verificărilor. De asemenea, au fost depistate 74 de persoane care practicau munca nedeclarată, pentru care angajatorii au fost sancționați și s-au dispus măsuri de intrare în legalitate.
Inspectorii ITM Constanța au mai depistat: fie nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în formă scrisă, fie nu au fost înregistrate și transmise contractele individuale de muncă în Revisal, cel puțin cu o zi înainte de începerea activității, sau nu s-au respectat prevederile art. 137 din Codul Muncii, cu privire la repausul săptămânal. Alte firme nu au făcut dovada plății drepturilor salariale sau nu au făcut repartizarea programului de lucru în cazul contractelor cu timp parțial.
METODE DE FENTARE A LEGII De-a lungul timpului, angajatorii au născocit fel de fel de metode prin care pot fenta legea, în joaca lor de-a șoarecele și pisica cu inspectorii ITM. În ultimii ani, munca „la gri“ - parţial legală - a început să ia amploare de la o zi la alta. Cocoşaţi de taxe şi impozite, tot mai mulţi afacerişti constănţeni preferă să angajeze persoane cu contracte de muncă pe două sau patru ore. Timpul de muncă nu corespunde însă cu cel din realitate. De altfel, şi cele mai multe sesizări primite de către ITM Constanţa sunt legate de faptul că angajaţii spun că au contracte part-time, dar muncesc mult mai mult. O altă metodă uzitată este atunci când angajatul este plătit cu salariul minim pe cartea de muncă, iar restul îl primește ”pe sub mână”. Este una dintre metodele cel mai greu de depistat, pentru că este dificil de demonstrat că angajații primesc sume suplimentare de bani care nu au fost declarate. S-au mai întâlnit și situații în care candidatul este păcălit să lucreze de probă timp de trei-patru luni, adesea pe sume mici și fără niciun acord scris. La final este anunțat de patron că nu a corespuns cerințelor postului și este îndepărtat. Firmele care practică fenomenul muncii „la gri“ riscă amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei, mergând până la 10.000 de lei pentru angajatorii care nu înregistrează în Revisal contractele de muncă.
AMENZI ȘI PENTRU SECURITATEA ÎN MUNCĂ La rândul lor, inspectorii din cadrul corpului de control Securitate și Sănătate în Muncă au verificat în octombrie, la Constanța, un număr de 169 de agenți economici. În acest sens s-au dispus 253 de măsuri de remediere a neconformităților constatate și s-au aplicat 253 de sancţiuni din care 13 amenzi în valoare de 55.000 lei. Reprezentanții ITM Constanța nu au dat publicității numele niciunui agent economic prins cu nereguli, potrivit legislației în vigoare.