Cum petrecem de Ziua Dobrogei!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
140 de ani de la reunirea cu România!

Cum petrecem de Ziua Dobrogei!

Divertisment 13 Noiembrie 2018 / 17:30 3935 accesări

Ziua de 14 noiembrie este foarte importantă pentru istoria țării și a regiunii noastre unice. La 14 noiembrie 1878,Dobrogea a revenit la patria-mamă, după 460 de ani de dominație otomană. De trei ani, această zi este celebrată ca sărbătoare națională. după ce o lege în acest sens a fost promulgată. Pentru acest eveniment important, autoritățile locale din județul Constanța au pregătit ample manifestări, mai ales că, anul acesta, are dublă semnificație pentru Dobrogeni. Asta pentru că se împlinesc 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria mamă și 100 de ani de la Marea Unire.

14 noiembrie 1878 este o zi importantă pentru istoria țării. Este ziua în care Dobrogea a revenit la patria-mamă, după 460 de ani de dominație otomană. La 14 noiembrie 1878, după Războiul de Independență, autoritățile și armata română sunt întâmpinate la intrarea în străbuna provincie românească transdunăreană, „posesia vechilor noștri Domni”, cum scria în Ordinul către armată, semnat de către domnitorul Carol I, viitorul rege al României. De atunci, atutoritățile locale din cele două județe ale regiunii, Constanța și Tulcea, au considerat 14 noiembrie ca fiind o mare sărbătoare. În 2015, Ziua Dobrogei a fost pentru prima dată în istorie când locuitorii dintre Dunăre și Mare au putu celebra Ziua Dobrogei ca sărbătoare națională, după ce o lege în acest sens a fost promulgată. Pentru acest eveniment important, autoritățile locale din județul Constanța au pregătit ample manifestări, mai ales că, anul acesta, are dublă semnificație pentru Dobrogeni. Asta pentru că se împlinesc 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria mamă și 100 de ani de la Marea Unire.

INTRARE LIBERĂ LA MUZEE

În instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Constanța, accesul va fi gratuit. În plus, au fost organizate mai multe manifestări demne de o sărbătoare națională. De exemplu, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) a pregătit o serie de evenimente care îmbină educația cu divertismentul. Tradiționalele reprezentații de la Delfinariu vor începe de la orele 11.00, 13.00 și 15.00. La Microrezervație va avea loc o demonstrație ecvestră în costume tradiționale românești, între orele 9.00 și 15.00. La Planetariu, muzeografii au pregătit un program special de prezentare a bolții cerești și aspecte din folclorul românesc, în intervalul orar 10.15 -14.15. Tot miercuri, 14 noiembrie, va fi Ziua Porților Deschise la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă precum și la Biblioteca Județeană „Ioan N.Roman” Constanța. La toate aceste obiective se va putea intra gratuit. Nu în ultimul rând,

Teatrul de Stat Constanța a pregătit, în premieră, evenimentul cultural de muzica si poezie intitulat „Dincolo de Întâmplări”, ce se va desfășura începând cu ora 19.00.

PETRECERE DE PATRU ZILE LA PAVILIONUL EXPOZIȚIONAL

Totodată, la Pavilionul Expozițional, are loc evenimentul „Zilele Dobrogei”. În perioada 14 - 17 noiembrie se anunță o petrecere plină de voie bună condimentată cu muzică, dansuri, bucate tradiționale, ateliere meșteșugărești și expoziții de fotografie. De miercuri până sâmbătă seara, surprizele se vor ține lanț. Pofticioșii vor avea ocazia să guste și să cumpere preparate tradiționale dobrogene, dar și vinuri autohtone, direct de la producători. Programul artistic va fi susținut de artiști dobrogeni. În fiecare zi a festivalului, standurile de la Pavilionul Expozițional sunt deschise între orele 10.00 și 19.00. Accesul este gratuit.



12