Probabil v-aţi gândit adesea la această problematică a demiterii primarului. Adicătelea, dacă nu face bine ce face, rămânem pe cap cu el timp de patru ani şi nu putem face nimic? Ei bine, vecinii noştri moldoveni şi-au pus aceleaşi întrebări şi au găsit şi răspunsuri. Consilierii Partidului Socialiștilor (pro-rus) propun organizarea unui referendum privind demiterea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, relatează Radio Chișinău. Șeful grupului de consilieri socialiști din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, Ion Ceban, a făcut un anunț în acest sens pe contul său de Facebook. "Vom propune în Consiliul Municipal Chișinău stabilirea datei desfășurării referendumului, probabil 19 noiembrie. Sperăm să avem susținerea altor grupuri, poate chiar și a Partidului Liberal. Știu că sunt doritori. În primăvară am putea avea alegeri noi în Chișinău'', a scris Ion Ceban în postarea sa pe Facebook.
Curtea de Apel a lăsat în vigoare hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care a fost validat demersul unui grup de inițiativă privind organizarea referendumului. Socialiștii au colectat aproximativ 800.000 de semnături pentru organizarea referendumului de revocare a lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al Chișinăului.
CAZ GENERAL, POTRIVIT CODULUI ELECTORAL
Potrivit Codului Electoral, revocarea primarului prin referendum poate fi inițiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunității locale, nu exercită în mod adecvat atribuțiile de ales local prevăzute de lege, încalcă normele morale și etice etc. Socialiștii îl acuză pe Dorin Chirtoacă de delapidări de fonduri și de administrare proastă a orașului. Decizia privind revocarea primarului se consideră adoptată prin referendum local dacă pentru ea au votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.
CAZUL SPECIAL AL PRIMARULUI CHIŞINĂULUI
În același timp, magistrații Judecătoriei Chișinău au prelungit luni seara cu 30 de zile arestul la domiciliu al primarului suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă. De asemenea, magistrații au respins cererea lui Dorin Chirtoacă de a părăsi teritoriul Republicii Moldova pentru a participa la Congresul Puterilor Locale. Magistrații au respins și cererea avocaților acestuia de a-l recuza pe procurorul care instrumentează cazul, Dumitru Robu, conform sursei citate. Procuratura a anunțat săptămâna trecută că Dorin Chirtoacă ar putea fi cercetat într-un nou dosar, în care este bănuit că ar fi prejudiciat bugetul municipiului Chișinău cu peste 66 de milioane de lei (moldovenești). Dorin Chirtoacă susține că ambele dosare sunt ilegale și nu se consideră vinovat.