Cum poate fi redusă mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Obiectiv al Societății Române de Cardiologie

Cum poate fi redusă mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare?

Sănătate 12 Decembrie 2014 / 00:00 1339 accesări

Incidența bolilor cardiovasculare în țara noastră, dar și la nivel mondial constituie pentru medici un mare semnal de alarmă. Constanța se află pe lista județelor cu un număr mare de bolnavi de inimă, peste 10.000. Statisticile Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța au arătat, cel puțin în ultimii ani, o creștere a numărului de îmbolnăviri, dar și a numărului de decese. ”În fiecare an, aproximativ 150.000 de români mor din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arterială, colesterolul, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul”, a declarat, nu demult, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, prof. dr. Dan Gaiţă. Prin comparație, media țărilor europene este de 46%.

CARENŢELE MODULUI DE VIAŢĂ URBAN, POTRIVIT DR. GAIȚĂ: ALIMENTAŢIA DE PROASTĂ CALITATE, PLINĂ DE CALORII, LIPSA DE MIŞCARE, POLUAREA ŞI FUMATUL.

Noul președinte al Societății Române de Cardiologie (SRC), dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, a anunțat că obiectivul principal al societății este scăderea mortalității provocate de bolile cardiovasculare. Potrivit acestuia, în următorii trei ani, societatea își propune să contribuie, prin experții săi, atât la identificarea cauzelor care conduc la o mortalitate cardiovasculară mare, cât și la identificarea și implementarea soluțiilor care pot conduce la ameliorarea acestei situații.

APLICAȚIE ONLINE DE AUTODIAGNOSTIC Începând cu 1 ianuarie 2015 va fi activă o aplicație online de autodiagnostic al hipertensiunii arteriale, a anunțat dr. Tatu-Chițoiu. Utilizând această aplicație, oricine va putea să învețe să își măsoare singur tensiunea arterială, fără a fi nevoie să apeleze la cadrele medicale. El a precizat că SRC vizează inițierea Programului Național ”Și tu poți salva o viață”, destinat educației privind resuscitarea cardiorespiratorie în școli, în colaborare cu Medicina de Urgență, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Secretarul de stat Dorel Săndesc a declarat că acest program ar putea fi implementat în școli, în Săptămâna ”Școala Altfel”. ”Strategia noastră pentru următorii trei ani va fi de tip Cardiologie aplicată, prin aceasta înțelegându-se implicarea activă a Societății de Cardiologie în deciziile de politică sanitară, dedicate ameliorării stării de sănătate cardiovasculară a populației României”, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

MORTALITATEA PRIN IMA LA CONSTANȚA, REDUSĂ SEMNIFICATIV Pentru reducerea mortalității prin infarct miocardic acut (IMA), la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” Constanța a luat ființă, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, un compartiment de cardiologie intervențională ”Cardiolife”, în parteneriat public-privat, în lipsa fondurilor alocate de la bugetul de stat. Recent, și SCJU Constanța a fost inclus în programul național IMA, astfel că și pacienții constănțeni cu IMA vor fi salvați pe plan local, cu bani de la bugetul național. Menționăm că și până la intrarea în programul național ei au beneficiat de intervențiile de specialitate salvatoare, însă finanțarea de la bugetul local a fost limitată, astfel că și numărul bolnavilor a fost restrâns. Grație programului județean IMA, rezultatele centrului tomitan au fost cât se poate de concludente: mortalitatea prin IMA a scăzut cu până la 90% la nivelul judeţului nostru.



12