Cum poți să pui capăt haosului lucrărilor edilitare din Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Te-ai săturat de săpături interminabile?

Cum poți să pui capăt haosului lucrărilor edilitare din Constanța

Administrație 20 Iunie 2017 / 18:28 3547 accesări

Lucrările și săpăturile interminabile par a reprezenta una dintre tradițiile de seamă ale Constanței. Nici bine nu se asfaltează într-un loc că a doua zi se sparge covorul asfaltic pentru a se remedia avariile la rețelele de utilități. Pentru a scăpa de această situație, autoritățile locale au lansat în consultare publică un regulament ce stabilește toate normele pe care trebuie să le respecte cei care, din varii motive, derulează lucrări pe domeniul public. Documentul nu este bătut în cuie, așa că orice constănțean poate propune modificări.

Nu sunt puțini constănțenii care s-au plâns că în oraș se sapă mai ceva decât în șantierele siturilor arheologice. Nici bine nu se asfaltează într-un loc că a doua zi se sparge covorul asfaltic pentru a se remedia avariile la rețelele de utilități. De aceea, este nevoie de reguli stricte în ceea ce privește lucrările efectuate pe domeniul public sau privat al municipiului și transportul materialelor de construcții. În acest sens, a fost lansat spre consultare publică proiectul de hotărâre de Consiliu Local privind normele pentru lucrările tehnico-edilitare care se execută pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța și utilizarea tramei stradale în zona pietonală a autovehiculelor care transportă materiale de construcții. Documentul cuprinde toate regulile pe care trebuie să le respecte furnizorii de utilități și, în general, toate entitățile care efectuează lucrări pe domeniul public, de la obligații privind repararea și întreținerea tramei stradale până la îndatorirea de a comunica din timp acțiunile desfășurate, zona în care vor avea loc și durata lor.

LUCRĂRILE NU VOR MAI DURA „CÂT E NEVOIE”

Printre cele mai importante prevederi cuprinse în regulament se numără cea care stabilește numărul maxim de zile în care se poate desfășura o lucrare. Asta înseamnă că, la întrebarea „cât durează reparațiile”, nu se va mai putea răspunde cu binecunoscuta expresie „cât va fi cazul”. Potrivit regulamentului, durata execuției lucrărilor va fi trecută în cererea pentru emiterea Autorizației de scoatere temporară din folosință a domeniului public sau privat. Pentru un branșament, durata lucrărilor va fi cuprinsă între 5 și 15 zile. Pentru lucrările ce presupun un branșament executat prin foraj orizontal, durata admisă este cuprinsă între 10 și 20 de zile, iar pentru realizarea unei rețele tehnico-edilitare, durata este de maximum 30 de zile pe un tronson de 50 de metri pătrați. Termenele de execuție se pot prelungi o singură dată cu același număr de zile.

Depășirea termenului menționat în Autorizația de scoatere temporară din folosința a domeniului public sau privat se va sancționa cu amendă contravențională cuprinsă între 1.000 și 1.500 de lei.

CUM VOR FI ANUNȚATE LUCRĂRILE

Regulamentul mai cuprinde și alte norme, legate de modul în care vor fi anunțate lucrările de utilități publice atât autorităților locale, cât și publicului. În acest sens, a fost gândită o procedură specială. În cazul unor defecţiuni accidentale la reţelele de utilități, administratorii sau deţinătorii acestora pot anunța zilnic, la orice oră, producerea evenimentului ce necesită intervenţia de urgenţă și au obligaţia să informeze Primăria Constanţa prin fax sau orice alte mijloace electronice. Ulterior, Serviciul Registratură, Management Documente și Dispecerat va centraliza informațiile primite în format electronic și le va introduce într-un sistem informatic dedicat, în ziua primirii acestora. Poliția Locală va verifica în teren respectarea termenelor de execuție a lucrărilor, iar Serviciul Informatizare, responsabil cu publicarea informațiilor pe pagina de web oficială a Primăriei Constanța (www.primaria-constanta.ro), va publica lista cu toate intervențiile. Deținătorii sau administratorii de rețele de utilități care nu anunță avariile și intervențiile riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.

UNDE POT FI TRIMISE PROPUNERI ȘI SUGESTII

Regulamentul poate fi consultat la sediul Serviciului de Drumuri și Iluminat Public din cadrul Primăriei Constanța (strada Mihail Kogălniceanu nr. 28) sau pe site-ul www.primaria-constanta.ro, la secțiunea „De interes public - Transparență decizională pe Legea 52/2003”. Cei care cred că sancțiunile sunt prea blânde, regulile sunt prea vagi sau au alte idei pot trimite propunerile de îmbunătățiri în scris, prin poștă, la sediul Serviciului de Drumuri și Iluminat Public din strada Mihail Kogălniceanu nr. 28, prin fax la numărul 0241/488.168 sau prin e-mail, la adresa alexandru.bica@primaria-constanta.ro. Informații suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 0241/488177, persoană de contact Alexandru Bică. Sugestiile vor fi transmise cu mențiunea: „Recomandare la proiectul pentru aprobarea Regulamentului privind normele pentru lucrările tehnico-edilitare care se execută pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța și utilizarea tramei stradale în zona pietonală a autovehiculelor care transportă materiale de construcții”.



12