Românii care vor să aibă un Paște tradițional nu uită că, în ziua de Paște, de pe masă nu trebuie să lipsească o friptură de miel, o bucată de drob și un cozonac pufos și aromat. Vă prezentăm două rețete culinare vechi, preluate din ”Carte de bucătărie - 1.501 feluri de măncări”, publicată în 1935. Pentru a pregăti cotlete de miel la cuptor veți proceda astfel: două cepe se taie subțiri și se rumenesc în unt. Separat, cartofii se taie în felii subțiri și se pun împreună cu ceapa călită într-o tavă unsă cu unt. Peste ele se presară sare, piper și pahar de vin cu zeamă de carne concentrată. Se lasă să se coacă la foc moderat. Separat, 6 cotlete de miel se rumenesc în unt pe amândouă părțile, apoi se pun în tava cu cartofi și ceapă, se mai pun câteva bucăți de unt și se lasă la cuptor să se coacă. Este gata când cotletele sunt pătrunse, zeama de carne s-a evaporat și cartofii sunt copți și rumeniți bine pe deasupra.
A doua rețetă poate fi făcută după Paște, mai ales dacă ați rămas cu bucăți de cozonac mai tari, pe care le puteți recupera pregătind cozonac cu fructe. Rețeta se realizează astfel: se taie felii subțiri de cozonac peste care se presară zahăr și se glasează la cuptor câteva minute. Când zahărul s-a topit, bucățile de cozonac se așază în rond, alternându-le cu bucăți de ananas și lăsând un gol la mijloc. Peste cozonac se adaugă un strat de marmeladă sau gem de fructe, iar golul dintre feliile de cozonac se umple cu compot de fructe dulci: caise, piersici, prune. Pe deasupra așezi alte fructe și stropești cu un sos de fructe cu rom sau vișinată.