Salata de vinete este unul dintre cele mai populare preparate ale verii. Ea poate fi pregătită cu maioneză, ceapă sau roșii. Oricum ai alege să o prepari, pentru început trebuie să coci vinetele. Dacă ai ocazia să le coci deasupra unui grătar de grădină este cu atât mai bine. Pentru a evita gustul amărui al lor este important să le laşi la scurs suficient timp - cel puţin două ore. În continuare, după ce le-ai curățat de coajă, trebuie să le bați. Foloseşte un bătător din lemn, special pentru vinete, sau poți folosi un mixer, până le transformi într-o pastă. Este recomandat ca aceasta să fie fină, fără o textură neplăcută, cu fibre şi sâmburi. Se adaugă ulei, iar după ce s-au amestecat foarte bine, se adaugă ceapa şi se potriveşte de sare şi puţin piper, după gust. Când salata este gata, se așază într-un castron sau o tavă de sticlă şi se decorează cu felii subţiri de roşii şi câteva frunze de pătrunjel.