Cum putem evita poluarea?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Momentul acțiunii

Cum putem evita poluarea?

Monden 03 Noiembrie 2014 / 00:00 2013 accesări

Populația a cauzat pagube ireversibile planetei, prin arderea combustibililor fosili, iar guvernele trebuie să reducă la zero emisiile de gaze cu efect de seră, până în anul 2100, pentru a reuși să facă față schimbărilor climatice, arată un raport ONU publicat ieri. Studiul arată că există soluții viabile pentru a împiedica creșterea temperaturilor cu mai mult de două grade.

CONTRACRONOMETRU Dacă trendul de creștere a emisiilor de carbon continuă, principalele riscuri la nivel global sunt creșterea temperaturii globale și producerea unor fenomene precum inundații și secetă, însă oamenii pot evita ca acest lucru să se întâmple, prin reducerea rapidă a emisiilor. ”Trebuie să aducem la zero emisiile, până la sfârșitul acestui secol, pentru a păstra încălzirea globală sub niveluri periculoase. Aceasta necesită o transformare uriașă, dar nu înseamnă că trebuie să sacrificăm creșterea economică”, a avertizat Ottmar Edenhofer, economist-șef la Institutul Potsdam de Cercetare a Impactului Climatic, co-autor al raportului. La rândul său, Rajendra Pach, șeful Panelului Interguvernamental Schimbări Climatice (IPCC), a arătat că încă mai este timp, dar puțin, pentru a acționa cu costuri flexibile.

Potrivit raportului, China, SUA, UE și India sunt principalii emitenți, iar printre opțiunile pentru reducerea emisiilor se numără eficiența energetică, migrarea de la combustibili fosili la energie eoliană sau solară și energie nucleară. Oamenii de știință ai lumii au specificat foarte clar că nu mai este timp de pierdut. ”Politicienii își pot orienta politicile astfel încât să reducă dramatic emisiile sau își pot petrece restul carierei încercând să facă față dezastrului climatic”, a avertizat Alden Meyer, reprezentant al Uniunii Oamenilor de Știință. Raportul, a cărui autoritate este conferită de aprobarea oficialilor care reprezintă peste 120 de guverne, va fi cartea de bază pentru cele 200 de națiuni ce trebuie să aprobe pachetul ONU referitor la încălzirea globală, la sfârșitul lunii decembrie a anului viitor, la Paris.

ÎN LINII GENERALE Acțiunile de combatere a schimbărilor climatice pot contribui la prosperitatea economică, la o sănătate mai bună și fac orașele mai locuibile, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, ieri, la Copenhaga, cu ocazia publicării noului raport de referință privind clima. Este cea mai completă evaluare a schimbării climatice făcută vreodată, a subliniat responsabilul ONU, care s-a implicat activ în lupta pentru a reduce încălzirea. Ban Ki-moon a organizat pe 23 septembrie un summit ONU consacrat climei, la care au participat aproape 120 de șefi de stat sau de guvern. Studiul a fost întocmit în urma analizării a 30.000 de lucrări științifice aparținând unui număr de 830 de autori și 2.000 de analiști.

Această nouă evaluare privind schimbările climatice este a cincea publicată de Grupul Interguvernamental de Experți privind Evoluția Climei (GIEC) după cele din 1990, 1995, 2001 și 2007. Raportul demonstrează necesitatea de a acționa fără întârziere pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon până la eliminarea lor în anul 2100 și a evita scăparea de sub control a încălzirii globale, care crește cu o viteză fără precedent, riscând să aibă efecte grave, extinse și ireversibile. Oficialul ONU a abordat necesitatea de a se renunța la energiile fosile. ”Am încercat să conving companiile, cum ar fi cele de asigurări și fondurile de pensii, să-și reducă investițiile în carbon, în economia bazată pe combustibili fosili și să se îndrepte spre energiile din surse regenerabile”, a afirmat secretarul general. La sfârșitul anului 2015, în cadrul unui summit internațional la Paris, se va încerca încheierea unui acord global. Înainte de Paris, cele 195 de țări membre ale Convenției ONU privind clima se vor reuni la Lima, în luna decembrie, pentru conferința anuală ce va permite trasarea liniilor generale ale viitorului acord.



12