Cum putem face diferenţa între o răceală, gripă şi Covid-19

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum putem face diferenţa între o răceală, gripă şi Covid-19

Sănătate 16 Septembrie 2020 / 22:19 1357 accesări

An de an, sezonul rece debutează însoțit de răceli și viroze, cazurile cele mai dese fiind întâlnite la cei mici.
Simptomele răcelii sunt lesne de identificat: strănuturi dese, nas înfundat, secreții nazale, gâtul iritat, instalându-se chiar și o febră mică, sau dureri de cap.

Pentru toate aceste manifestări sunt responsabile peste 200 tulpini de virusuri, răceala fiind o afecțiune întâlnită cel mai frecvent în perioada septembrie-aprilie, având ca și cauză favorizantă scăderea temperaturii mediului, reducerea imunității, aglomerările din comunitățile de copii, alte boli cronice, sau contactul prelungit cu persoanele bolnave cu afectiuni respiratorii.

Din pricina scăderii imunității secundar unor stări virale, riscul suprainfecției cu diferite tulpini bacteriene crește, agravandu-se prin intermediul secrețiilor respiratorii cu încărcătură virală, secreții răspândite prin strănut sau tuse. Aceste secreții pot rămâne în aer pentru perioade lungi de timp, favorizând astfel transmiterea unor boli infecţioase de la un individ la altul prin intermediul aerului, prin vorbit transmițându-se astfel starea virală.

Simptomele gripei apar toate odată: durerile de cap sunt foarte accentuate, apar durerile musculare, cele în gât, tusea este seacă, iar febra poate ajunge până la 41 de grade Celsius, inclusiv cu frisoane.
Medicii specialiști recomandă vaccinarea antigripală, cu mențiunea că acest vaccin protejează doar împotriva infecției gripale.

În cazul coronavirusului însă, pe lângă febră, tuse seacă şi dificutati respitarorii, există şi afectare neurologică: dispar gustul şi mirosul şi apar problemele digestive.
Un studiu recent a stabilit că există şase „tipuri” distincte de boală în funcţie de diferitele simptome pe care le au pacienţii.

Dacă au test negativ de Covid, dar imaginea plămânilor într-o radiografie sau computer tomograf arată ca organul este afectat, bolnavii vor fi trataţi ca suspecţi de Covid, iar dacă va fi cazul, vor primi şi tratament.

O altă diferenţă între cele două infecţii este dată de gradul de transmitere.
În sezonul rece, mulţi oameni sunt imuni în fata gripei, pentru că se vaccinează. Formează astfel o barieră invizibilă în calea transmiterii virusului gripal.
Lucrurile nu stau deloc aşa când e vorba de Sars-Cov-2, pentru că deocamdată nu există niciun vaccin care să acţioneze împotriva acestuia, ci doar vaccinuri în stare de testare.

Tocmai de aceea sunt foarte esenţiale distanţarea fizică şi purtarea măştii.



Ştiri recomandate

12