Postul dinaintea Învierii Domnului este cel mai lung dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe, fiind denumit şi Postul Mare. Gospodinele sunt cele mai încercate în tot acest timp, deoarece ele trebuie să pună pe masă mâncăruri pe gustul întregii familii. De multe ori, postul este privit ca o perioadă a interdicțiilor. Nutriționiștii spun însă că el este un bun prilej de a mânca sănătos. Totul este să știm în ce cantitate şi cum să consumăm alimentele de origine vegetală, precum soia, ciuperci, mazăre, linte sau fasole, în aşa fel încât alimentaţia să ne ofere un aport caloric echilibrat, a precizat nutriționistul Alec Blenche. Pentru micul dejun, fie putem înlocui lactatele cu iaurturi şi lapte din soia, fie putem opta pentru fulgi cu ceai şi pâine prăjită. Tot la micul dejun, putem alege salată de vinete, zacuscă sau humus, cu un adaos de ulei minim. Bineînțeles, fructele nu trebuie să lipsească de la nicio masă. Masa de prânz ne oferă cea mai mare varietate de alimente şi în perioada postului. Putem găti ghiveciuri de legume, mâncare de mazăre şi fasole sau preparate pe bază de orez cu legume. Tot pentru prânz, sunt recomandate şi legumele la grătar sau fierte. Seara, pentru cină, avem la îndemână o bogăţie de salate, în diverse combinaţii, asezonate pentru gust cu condimente şi brânză din soia. Nucile, stafidele și semințele sunt ideale în salate, mai subliniază nutriționiștii. Atenţie însă la consumul de ulei şi sare! În perioada postului, pentru a da gust mâncării, avem tendința de a adăuga mai multă sare decât în mod normal. Sarea, în special, este extrem de periculoasă, mai ales pentru vârstnici. De asemenea, riscăm să folosim uleiul în cantităţi peste limita permisă în această perioadă, la salate, zacuscă, ghiveci şi alte mâncăruri gătite. Uleiul se pune din lingură, nu direct din sticlă, iar de obicei este suficientă una singură.