Cum putem să NU ajungem la ciroză sau cancer hepatic?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Săptămâna Europeană a Testării Hepatitelor - 18-25 mai

Cum putem să NU ajungem la ciroză sau cancer hepatic?

Sănătate 16 Mai 2018 / 16:17 1170 accesări

Se știe prea bine că avem o prevalență fruntașă în Europa și printre primele 10 țări în lume a infecției cu virusul hepatitei C. Grav este că majoritatea pacienţilor cu afecțiuni hepatice sunt depistaţi în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecţiuni. Datele statistice arată că aproximativ 80% dintre pacienţii infectaţi cu hepatita C dezvoltă o boală cronică de ficat. Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai infecţios decât HIV şi de 10 ori mai mult decât cel al hepatitei C; ărevalența hepatitei B în România este de 5,6%. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România lansează o serie de acțiuni locale cu ocazia ”Săptămânii Europene a Testării Hepatite-HIV - proiect pilot”

În contextul datelor statistice alarmante, țara noastră având o prevalență fruntașă în Europa și printre primele 10 țări în lume a infecției cu virusul hepatitei C, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) lansează o serie de acțiuni locale cu ocazia ”Săptămânii Europene a Testării Hepatite-HIV - proiect pilot”, desfășurată în acest an sub motto-ul “Testare. Tratare. Prevenire” și organizată de ELPA împreună cu INTEGRATE Joint Action.

În cadrul „Săptămânii Românești a Testării”, campanie organizată în perioada 18-25 mai, APAH-RO va asigura, prin intermediul partenerilor săi, testarea mai multor persoane aflate în situații defavorizate din unele județe. ”După un număr de ani în care am militat pentru o săptămână în plus a testării cu focus mai mult pe hepatite, în acest an ELPA împreună cu INTEGRATE Joint Action lansează proiectul pilot a Săptămânii Europene a Testării desfășurată primăvara. În timpul Săptămânii Testării Hepatite-HIV sperăm să crește notorietatea privind importanța testării hepatitelor B și C și a virusul HIV. Trebuie să nu uităm că testarea poate reduce semnificativ costurile din sistemul de sănătate prin diagnostigarea în stadii incipiente ale afecțiunilor,” a declarat Tatjana Reic, președinte ELPA.

STATISTICI La nivelul regiunii europene OMS, se estimează că 13,3 milioane de persoane trăiesc cu virusul hepatitic B, iar 15 milioane cu virusul hepatitic C. În consecință, anual, hepatitele B și C generează peste 120.000 de decese, principalele cauze fiind ciroza hepatică și cancerul. Pe plan global, hepatita B este responsabilă pentru 26% din decesele asociate cirozei și pentru 37% din decesele asociate cancerului hepatic. În același timp, hepatita C este cauza pentru 29% din decesele asociate cirozei și pentru 42% din decesele asociate cancerului hepatic.

În cadrul campaniei desfășurată de APAH-RO, în România peste 1.000 număr de persoane care trăiesc în condiții socio-economice dificile sau se află în zone defavorizate, cu acces limitat la servicii medicale, vor fi testate cu teste clasice de sânge și teste rapide.

“Se estimează că aproximativ un milion și jumătate de români trăiește cu virusurile hepatitice B și C. Este obligatorie facilitarea testării pentru că o diagnosticare timpurie poate salva vieți prin prevenirea dezvoltării cirozei și a cancerului hepatic. Mulți nu se testează pentru că nu prezintă simptome sau își spun că riscul de a avea hepatită este mult prea mic. Acestea nu pot fi argumente valide deoarece, în cazul hepatitelor, simptomele pot să nu se manifeste ani la rând! Pentru campania din acest an ne vom îndrepta către persoanele care prezintă un potențial ridicat de infectare și un grad redus de diagnosticare din diverse motive”, a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

TESTARE Etapa testării reprezintă un prim pas dintr-un proces mai amplu. Testarea este cu adevărat eficientă doar în momentul în care pacientul este diagnosticat şi inclus în programul de tratament. APAH-RO consideră că anunțul Ministerului Sănătăţii privind programul naţional de screening şi decizia CNAS de introducere a markerilor virali pentru hepatită la medicii de familie reprezintă semne pozitive pentru pacienții cu hepatită. Asociația îndeamnă românii să ceară trimitere pentru aceste analize și își exprimă speranța că măsurile anunțate de autorități vor fi implementate cu succes în următoarea perioadă. Acțiunile desfășurate în cadrul ”Săptămânii Europene a Testării Hepatite-HIV - proiect pilot”, sunt în acord cu obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor virale până în anul 2030. Mai multe informații despre fiecare acțiune de testare în parte vor fi afișate pe site-ul APAH-RO - www.hepato.ro.

Taguri articol


12